Руска нуклеарна подморница „Перм“ добиће „смртоносно оружје“

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирања руске хиперсоничне ракете "Циркон"
Тестирања руске хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Пратите нас
Руска нуклеарна подморница „Перм“ пројекта 885М „Јасен М“ биће прва серијска подморница која ће добити најновију хиперсоничну ракету „Циркон“, преноси портал „Известија“, позивајући се на документа Министарства одбране Русије.

Носач ракета „Циркон“ – подморница „Перм“ гради се од 2016. године и то је пета нуклеарна подморница пројекта 885М. Истиче се да ће и свака наредна подморница пројекта „Јасен М“ такође бити наоружана „Цирконима“, које у западним медијима називају „смртоносним оружјем“.

„Експерти сматрају да ће ново оружје омогућити подморницама да изводе високо прецизне нападе како на противничке бродове, тако и на копнене мете“, пишу „Известија“.

Контраадмирал Всеводол Хмиров истиче да су ракете вишенаменске, а подморница наоружана њима добија нове квалитете.

Лист подсећа да ће напредна ракета „Циркон“ бити „прва у свету хиперсонична ракета базирана на броду“.

Заменик руског министра одбране Алексеј Криворучко изјавио је претходно да ће државна испитивања хиперсоничних ракета „Циркон“ бити завршена 2021. године након испаљивања са подморница. Серијске испоруке пројектила за морнарицу требало би да почну 2022. године. 

Раније је британски лист „Дејли експрес“ писао да је Русија успешно тестирала нове „смртоносне“ хиперсоничне ракете „Циркон“, „које су у стању да за неколико минута погоде мету на територији САД“.

Хиперсонично оружје је специфично због веома велике брзине. На великим висинама брзина „Циркона“ је осам пута већа од брзине звука. Ракета прелази удаљеност од 450 километара за само 4,5 минуте.  Иначе, „Циркон“ је направљен као противбродска ракета која може да гађа циљеве на мору било које врсте. Брзина лета је око 8-9 маха (односно до 11.000 километара на час), максимални домет лета је до 1.000 километара. 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала