„Фајзер“: Ефикасност вакцине код деце од 12 до 15 година 100 одсто

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Компанија „Фајзер“ објавила је да је ефикасност њене вакцине код деце узраста од 12 до 15 година 100 одсто.

Како је саопштено из те компаније, која је заједно са „Бионтеком“ развила вакцину против вируса корона, подаци студије у којој је било укључено 2.260 добровољаца из САД узраста од 12 до 15 година, показују да није било заражених вирусом корона међу онима који су у потпуности били вакцинисани. У контролној групи која је служила за поређење, било је 18 случајева вируса корона, саопштио је „Фајзер“, преносе амерички медији.

Руска вакцина против короне Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Русија се спрема за испитивање вакцине против вируса корона на деци

Из „Фајзера“ су навели да су деца примила исте дозе вакцине као и одрасли.

Ради се о малој студији, која још није објављена, па није познато како је тачно на вакцину реаговао дечји имунитет. Истраживачи су навели само да је код деце у овом узрасту био присутан висок ниво антитела, нешто виши него код младих одраслих.

„Фајзер“ наводи да су деца имала сличне нежељене ефекте као и одрасли, као што су бол у руци, грозница и умор, нарочито после друге дозе.

Студија ће оне који су учествовали пратити у наредне две године за више информација о дуготрајним ефектима.

„Фајзер“ и „Бионтек“ планирају да у наредним недељама затраже дозволу за хитну употребу вакцине код старијих од 12 година.

„Журимо како бисмо добили дозволу да бисмо могли да вакцинишемо децу пре почетка следеће школске године“, рекао је Алберт Бурла, генерални директор „Фајзера“.

„Фајзер“ није једини произвођач који спроводи овакво истраживање, пошто „Модерна“ испитује вакцину на деци од 12 до 17 година.

Вакцинација деце - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2020
Када ће се у Србији вакцинисати деца против короне

Америчка Агенција за храну и лекове већ је одобрила овим двема компанијама и испитивање вакцине на деци млађој од 11 година.

„АстраЗенека“ је такође почела испитивање вакцине на деци од шест до 17 година у Великој Британији.

Кинески „Синовак“ недавно је објавио да је кинеским регулаторним телима предао прелиминарне податке да је њихова вакцина безбедна за децу старију од три године.

Према званичним подацима, деца чине око 13 одсто случајева короне у САД. Како наводи Америчка академија за педијатрију, од последица ковида у САД је до сада преминуло 268 деце, док је 13.500 било хоспитализовано.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала