Фејсбук и Гугл планирају да новим подморским кабловима повежу Америку и југоисточну Азију

© AP Photo / Francois MoriМарк Закерберг
Марк Закерберг - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Фејсбук са Гуглом и регионалним телекомуникационим компанијама планира полагање два подморска кабла који ће повезивати Сингапур, Индонезију и Северну Америку што ће ојачати њихову међусобну везу преко Интернета.

Потпредседник Фејсбуковог одељења за мрежна улагања Кевин Салвадори рекао је да ће то бити прва два кабла, названа Ехо и Бифрост, који ће пролазити кроз Јаванско море повећаће укупни подморски капацитет у транспацифичкој регији за око 70 одсто.

Одбио је да наведе вредност улагања, али је рекао да је оно "врло значајно" за југоисточну Азију.

Салвадори је рекао да ће каблови бити први који ће директно да повежу Северну Америку са главним деловима Индонезије и да ће преко Интернета да повећају повезаност средишњих и источних провинција четврте најмногољудније државе на свету.

Додао је како се Ехо гради у сарадњи с Алфабетовим Гуглом и индонезијском телекомуникацијском компанијом "XЛ Аxиата" као и да би требало да буде завршен до 2023. године. Бифрост се гради у сарадњи с подружницом индонезијског "Телекома" "Телином" и сингапурским конгломератом "Кепелом". Он би требало да буде завршен до 2024. године, преноси Јутарњи лист.

Два кабла, за чије полагање ће бити потребно регулаторно одобрење, следе претходна Фејсбукова улагања у изградњу интернетске везе у Индонезији која је једно од његових пет водећих светских тржишта.

Иако је 73 одсто од 270 милиона Индонежана на мрежи, већина јој приступа путем мобилних уређаја, а мање од 10 одсто користи широкопојасну везу, показало је истраживање удружења индонезијских провајдера интернетских услуга за 2020. годину. Делови земље су без било каквог приступа Интернету.

Фејсбук је прошле године саопштио да ће кроз 20 индонезијских градова распоредити 3.000 километара каблова уз претходно договорен развој јавних вај-фај хотспотова.

Осим каблова за југоисточну Азију, Фејсбук је наставио с плановима полагања подморских каблова у Азији и у другим деловима света, укључујући и Пацифичку мрежу светлосних каблова (ПЛЦН), рекао је Салвадори.

ПЛЦН, чију дужину од 12.800 километара финансирају Фејсбук и Алфабет, наишао је на отпор америчке владе због планова за хонгконшки огранак.

Фејсбук је почетком марта саопштио да ће одустати од напора за повезивање кабла између Калифорније и Хонгконга због "сталне забринутости америчке владе око директних комуникацијских веза између САД и Хонгконга".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала