„Јутарњи лист“: И у Хрватску са руском и кинеском вакцином

CC BY 2.0 / Olivier Bacquet / JelsaЈелса на Хвару, место где се налазило Београдско дечје одмаралиште
Јелса на Хвару, место где се налазило Београдско дечје одмаралиште - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Након што је такву одлуку ових дана донела Грчка, сви путници који су примили две дозе вакцине против корона вируса, независно од тога је ли их је одобрила Европска агенције за лекове (ЕМА), од сутра ће моћи да прелазе и хрватску границу, незванично сазнаје „Јутарњи лист“.

Границу ће без негативног ПЦР теста моћи да пређу сви са потврдом о ревакцинацији, независно од тога да ли су примили „Астра Зенеку“, „Фајзер“, „Модерну“ или, на пример, руску вакцину „Спутњик Ве“ или кинески „Синофарм“, незванично сазнаје „Јутарњи лист“.

Ипак, како сазнаје хрватски медиј, одлука ће бити подложна променама ако се Европска унија постави другачије према вакцинама које нису одобрене на Старом континенту. Такође, у Одлуку о границама, коју ће данас представити Национални штаб, уврстиће се и могућност преласка границе уз показивање брзог антигенског теста, али само оног које је валидирала и одобрила ЕМА. Границу ће без карантина моћи да пређу и особе које су преболеле корона вирус пре највише шест месеци или ако имају негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Деца млађа од седам година границу и даље могу да прелазе без ограничења.

Вест стиже само дан или два након што је шеф ХЗЈЗ-а Крунослав Цапак Хрватима поручио како им не саветује да одлазе на вакцинисање у Србију, између осталог и зато што се у Србији примењују вакцине које није одобрила ЕМА, али чини се да је и у хрватском случају ипак превагнула предност коју вакцине имају за економији, пре свега туризам.

Пре Хрватске, одлуку о томе да ће преко граница пуштати особе које су вакцинисане „Спутњиком“ или кинеским вакцинама најавила је Грчка која је, како су досада пренели медији, прихватање потврде о вакцинацији са те две врсте вакцина договорила са Србијом. Ипак није искључено да ће Грци и иначе почети да признају потврде свим њиховим носитељима, а све у сврху спасавања туристичке сезоне која је прошле године Грке оставила празних рукава.

Како је за „Јутарњи лист“ објаснио саветник у туризму и власник компаније „Цонед туризам“ Иван Пукшар, за Хрватску је добро да се иде у смеру олакшавања преласка граница те пропуштања особа које су вакцинисане и кинеским и руским цепивом, како би се омогућио што већи прилив туриста.

„Та нам је одлука важна и због мађарског тржишта које је својим грађанима већ омогућило вакцинисање руским и кинеским цепивима, па би било пожељно да ти туристи лето могу да проведу на Јадрану без потребе да одлазе у карантин или тестирања“, напомиње Пукшар.

Формално правно, за доношење такве одлуке нема никаквих препрека које би земљама чланицама ЕУ браниле да самостално донесу одлуку о признавању потврда за кинеско и руско цепиво, а то је недавно саопштила и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен када је, представљајући пројекат „дигиталних зелених сертификата“, напоменула да ће чланице ЕУ морати преко граница да пропуштају особе које ће се легитимисати „ковид-пасошима“, али да ту одлуку могу да прошире и на друга цепива.

Ако до краја лета заиста буде успостављен такозвани ковид-пасоши са вакцинама одобреним код европског регулатора, земље чланице биће обавезне да га признају на својим границама, али њихова је самостална одлука хоће ли улазак у земљу олакшати и особама које су вакцинисане неким другим врстама цепива, што је пут којим су засада кренуле Хрватска и Грчка, преноси „Недељник“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала