Како руски војници крију ракети систем „Јарс“ /видео/

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛансирни систем "Јарс"
Лансирни систем Јарс - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Застрашујући ракетни систем креће у патролу. Сваки померање „Јарса“ представља пажљиво испланирану специјалну операцију. Како би кретање комплекса остало непримећено узима се у обзир не само доба дана и временске прилике, већ и положај сателита у орбити.

Информација о траси кретања конвоја је тајна, ракетни комплекс се чува као зеница ока. Међутим, они се не плаше ни мина.

Мине, које су поставили диверзанти, експлодирају много пре него што се конвој приближи. Тако функционише „Листва“, возило за даљинско уклањање мина. Она може да открије и уништи било који експлозив на растојању од неколико стотина метара.

Емитују се ултра високе фреквенције које сагоревају детонаторе, а индукциони модул за претрагу открива сваку мину и аутоматски зауставља возило, чак и ако возач наставља да даје гас.

Према сценарију вежбе, диверзанти покушавају да заплене возило.

Свака ракетна јединица има своје специјалне снаге, односно безбедносно-извиђачку јединицу. У њој су професионалци највишег нивоа, који прате ракетне системе. Чим комплекс заузме место на положају почиње операција његове камуфлаже и за неколико минута се утапа са околином.

Камуфлажа је део обуке ракетних инжењера. Сваки период године име своје карактеристике. Сада се комплекс прекрива белом мрежом. Без обзира што се чини да је то једноставан потез, он је веома ефикасан, јер се возило од неколико тона на висини од 50 метара не може приметити.

Јединице из Барнаула су опремљене новим комплексима „Јарс“ који су заменили „Топољ“ и управо су ови маневри тестирање борбене спремности.

„Овде се ракетни системи распоређују по шуми на великим удаљеностима и изводе интензивне маневарске акције. Ракетна формација суочена је са озбиљним и сложеним задацима који одговарају новим могућностима наоружања и војне технике којима је наоружана ракетна дивизија“, рекао је заменик командира Стратешких ракетних снага Русије Андреј Бурбин.

Вежбе ће се у Алтајском крају наставити до краја недеље. Војници ће вежбати интеракцију са јединицама за радијациону, хемијску и биолошку заштиту, са којима ће камуфлирати положаје помоћу аеросолних испарења у виду магле.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала