Научници верују да су пронашли објашњење за крвне угрушке после вакцинисања "Астра зенеком"

© AP Photo / John CairnsРад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“
Рад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Европски и канадски научници можда су пронашли објашњење ретких, али озбиљних појава крвних угрушака код неких људи вакцинисаних вакцином "Астра зенеке" против вируса корона, пише Ројтерс.

Научници верују да је феномен сличан оном који се ретко догађа уз лек хепарин за 'разређивање' крви, познатом као тромбоцитопенија изазвана хепарином (ХИТ).

У том облику тромбоцитопеније лек покреће имуни систем да производи антитела која активирају тромбоците који иначе изазивају згрушавање крви.
И други лекови осим хепарина такође могу да изазову поремећаје згрушавања који врло личе ХИТ-у и научници сматрају да у ретким случајевима и вакцина "Астра зенеке" може да буде такав "окидач".

Код четири претходно здраве особе које су примиле "Астра зенекину" вакцину развили су се потенцијално смртоносни угрушци, а имали су исти врсту антитела која активирају тромбоците и покрећу стварање угрушака у тромбоцитопенији изазваној хепарином, написали су немачки, аустријски и канадски научници у раду објављеном у понедељак на Research Square.

Рад није прошао научну рецензију.

Двадесет вакцинисаних особа које нису развиле угрушке нису имале таква антитела.

У коментару објављеном уз истраживање напомиње се да тромбоцитопенија изазвана лековима може да се лечи ако се тачно дијагностификује.

Милиони људи примили су без икаквих проблема вакцину и европски регулатори и Светска здравствена организација објавили су да користи од "Астра зенекине" вакцине надмашују ризике, пренео је Јутарњи лист.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала