Оптужен чувар Музеја примењене уметности због крађе бодежа

CC BY-SA 3.0 / cropped photo/Gmihail / Музеј примењене уметности у Београду
Музеј примењене уметности у Београду - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Ноћни чувар у Музеју примењене уметности у Београду С.Ј. оптужен је за тешку крађу, јер је у јулу 2019. године из збирке метала у музеју украо бодеж од челика – месинга, посребреног бакелитом, који је израђен после 1918. године у Краљевини СХС и представља предмет који има статус културног добра.

Оптужни предлог против њега суду је поднело Прво основно јавно тужилаштво у Београду, које у овом случају наставља истрагу јер је, како наводи, у кривичној пријави Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) наведено да је током јула и августа 2019. године нестао чак 41 предмет из збирке метала музеја.

Тужилаштво подсећа да је по пријави СБПОК, 12. марта прошле године ухапсио С.Ј. који се на саслушању тада бранио ћутањем.

Током истраге испитан је велики број сведока, прикупљена је документација те извршен увид у снимке камера, након чега је тужилаштво поднело суду оптужни предлог против С.Ј. због крађе поменутог бодежа.

Имајући у виду да је након детаљне истраге и у сарадњи са СБПОК- ом и представницима музеја, тужилаштво прикупило доказе само за овај бодеж , СБПОК-у је поднет додатни захтев за прикупљање потребних обавештења, поводом нестанка још 40 комада из музеја.

Од СБПОК-а се захтева да настави са откривањем и других извршиоца и утврђивање њихових идентитета, тачније да настави расветљавање и утврђивање околности под којима су нестали наведени предмети.

„Када Министарство унутрашњих послова предузме све мере и радње везане за захтев и достави тужилаштву нову пријаву, тужилаштво ће у том поступку спровести истрагу и донети одлуку, о чему ће такође јавност бити обавештен“, кажу у тужилаштву за Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала