Пацолијев предлог за Мадрид: Србија није Шпанија, Косово није Каталонија, тамо није почињен геноцид

© AP Photo / VISAR KRYEZIUБеџет Пацоли
Беџет Пацоли - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Лидер Алијансе за ново Косово и бивши косовски министар спољних послова Беџет Пацоли сматра да је такозвано Косово изгубило добру прилику да фудбалски меч квалификација за Светско првенство у Катару, који репрезентација Косова игра у Шпанији, искористи за лобирање у промени става ове земље.

Пацоли је на Фејсбуку подсетио да Шпанија не признаје независност Косова и да је ово била добра прилика за релаксацију односа. Он је у дугачком посту написао да има креативну идеју како да се то постигне, а где би поред њега у то били укључени Ветон Сурои, Аљбин Курти, Гранит Џаку и Џердан Шаћири.

Пацоли подсећа да је странка шпанског премијера Педра Санчеза чланица Шпанске социјалистичке интернационале у чијем раду учествује и “Самоопредељење” Аљбина Куртија.

“Зашто није написао нешто да подсети Санчеза да Косово није Каталонија; да је изједначавање Косова са Каталонијом једнако изједначавању Србије са Шпанијом, што није тачно, јер Шпанија није извршила геноцид над Каталонијом, њеном најнапреднијом регијом”, пише Пацоли.

Он сматра да је Курти могао да затражи помоћ од бившег италијанског премијера Масима д’Алеме, који је сарађивао са Санчезом и који му је добар пријатељ, али и од бившег генералног секретара НАТО Хавијера Солане, кога назива “митском личношћу шпанске левице”, како би лобирао за минималан напредак у односима две земље.

“Фудбал је популаран спорт који отвара односе међу земљама. Спортски успех отвара врата дипломатије. Покојни Фадиљ Вокри је лобирајући сам радио на уласку Косова у ФИФА и УЕФА”, каже Пацоли.

Исто су, по њему, урадили и џудисткиња Мајлинда Кељменди и њен тренер Дритон Кука који су, како пише, присилили Русију да поштује заставу и химну косова.

“Чак и тада смо изгубили прилику да лобирамо код Русије. Такође, могли смо да организујемо неке од наших највећих фудбалера, Џердана Шаћирија и Гранита Џаку или некога другог да затраже од Шпанске федерације, шпанске државе, да се према нашем представнику односе с поштовањем”, сматра Пацоли.

Он тврди да је његов пријатељ Ветон Сурои, као одличан познавалац шпанског говорног подручја, могао да направи помаке у том правцу.

“Био бих вољан да му се придружим, са нашим изванредним фудбалерима, са Аљбином Куртијем, да организујемо спортску политичку делегацију”, предлаже Пацоли додајући да би тако могли да упознају и траже помоћ од Флорентина Переза, Хавијера Солане, Шпанске фудбалске федерације и закључује:

“Нисмо урадили ништа. Нисмо ништа покушали. Нисмо ништа добили.”

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала