Путин, Макрон и Меркелова признали: Неопходно одржати нови самит „нормандијске четворке“

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин, француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел признали су да је неопходно одржавање новог самита „нормандијске четворке“, али уз услов да се испуне договори постигнути на претходном самиту у Паризу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући конференцију одржану у уторак.

„Сви су рекли да је самит неопходан, али су такође додали да нико не заборавља на самит у Паризу и да ствари не иду добро са имплементацијом париских договора“, рекао је он.

Одговарајући на питање да ли је на одржаној трилатералној видео-конференцији поменуто питање састанка у „нормандијском формату“ на највишем нивоу, Песков је рекао да је став Кремља да би политички саветници „нормандијске четворке“ требало да интензивирају рад како би створили услове за одржавање потенцијалног самита у том формату.

На састанку је „наглашена идеја о потреби преговарачког процеса на нивоу политичких саветника“, објаснио је Песков.

На молбу новинара да објасни да ли сада, по мишљењу Кремља, постоји потреба за одржавањем самита у „нормандијском формату“, портпарол је рекао следеће:

„Тешко да се шефовима држава исплати да се састају како би констатовали одсуство напретка и како би још једном изразили дубоку забринутост у вези са ескалацијом тензија на контакт линији. Све забринутости су већ више пута изнете, одсуство напретка у испуњавању претходних договора је такође у више наврата било констатовано“, објаснио је Песков.

Трилатерални преговори нису били замена за Мински формат

Видео-конференција Путина, Макрона и Меркелове која је одржана у уторак није била замена за Мински формат, истакао је Песков.

„Још једном понављам да преговори нипошто нису били замена за Мински формат“, нагласио је портпарол руског председника.

С тим у вези, Песков је истакао да је на преговорима спектар тема био много шири од украјинске тематике, иако су лидери разговарали и о ситуацији у Украјини прилично детаљно.

Донбас

Говорећи о Донбасу, Песков је рекао да је руски председник током трилатералне конференције нагласио потребу да се утиче на Кијев да одустане од провокација у Донбасу које би могле да изазову мноштво озбиљних последица.

„Говорило се о чињеници да обе стране у сукобу морају да покажу одговорност. Али у том контексту, Путин је рекао да је неопходно искористити сав могући утицај на Кијев како би он одустао од потенцијалних планова за провокативне акције које би могле да изазову прилично озбиљне последице“, објаснио је портпарол Кремља.

Како је рекао, Макрон и Меркелова током видео-конференције са Путином нису изнели захтеве да Москва треба да предузме на себе обавезу стабилизације прекида ватре у Донбасу.

Према његовим речима, на преговорима Путина, Макрона и Меркелове није било потребно да се обележе „црвене линије“ у вези са Донбасом, јер су оне свакако познате.

Такође је истакао је да су лидери разговарали о испуњавању услова Минских споразума који немају алтернативу.

Подсетимо, први састанак лидера Русије, Француске, Немачке и Украјине одржан је 6. јуна 2014. године, а касније је овај формат почео да се назива „нормандијски“. За најзначајнији састанак „четворке“ сматра се самит у Минску у фебруару 2015. године, на коме су утврђени тзв. Мински споразуми.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала