Шведски парламент покренуо питање куповине руске вакцине

CC0 / / Шведски парламент
Шведски парламент - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Пратите нас
Посланик шведског парламента (Риксдага) Матс Нордберг покренуо је питање могућности куповине вакцина против вируса корона од Русије и Кине, саопштио је „РТ“, позивајући се на захтев парламентарца упућен министарки иностраних послова Шведске Ан Линде.

Према информацијама телевизије, Нордберг је указао на то да Шведска и даље трпи због дефицита вакцина против короне.

Истовремено, није искључио могућност да ће набавка руске вакцине путем канала Европске уније бити отежана.

С тим у вези, Норберг је питао шефицу шведске дипломатије како би Стокхолм требало да поступи по питању сарадње са Москвом и Пекингом у контексту набавки вакцина.

„Да ли министарка сматра да би Шведска требало да, делујући у директном контату са Русијом и/или Кином, издејствује да добије приступ додатним вакцинама против ковида 19 из тих двеју земаља након званичног одобрења вакцине или одобрења за хитну примену?“, обратио се посланик министарки.  

Раније је шведски координатор за вакцинацију Ричард Бергстрем изјавио да би Шведска већ у јуну могла да добије руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“, подсећајући на њену високу ефикасност.

Претходно је лист „Свенска Дагбладет“ саопштио да је руску вакцину „Спутњик Ве“ спремно да производи неколико шведских компанија.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Поред ње, у Русији су регистроване још две вакцине против короне – „ЕпиВакКорона“ коју производи „Вектор“ и вакцина „КовиВак“ Центра „Чумаков“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала