Изненађење из Сарајева: Пропао покушај да се од Републике Српске направи празна љуштура

© Sputnik / Дејан СимићТабла на згради председника РС
Табла на згради председника РС - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите нас
Уставни суд БиХ одбио је захтев седам бошњачких делегата у Већу народа Републике Српске за оцену уставности Закона о стварним правима Српске чиме је, сматрају стручњаци, спречено отимање имовине од РС. И поред овог изненађења из Сарајева треба остати опрезан јер бошњачки политичари не одустају од намере да од Српске направе празну љуштуру.

Након низа одлука којима бошњачка политичка елита покушава да одузме надлежности РС по питању имовине (и не само имовине), одбијање захтева бошњачких делегата у Већу народа народне скупштине РС за оцену уставности Закона о стварним правима Српске, представља преседан и изненадила је јавност у српском ентитету.

Пропали покушај отимања надлежности Републици Српској

У свом захтеву, бошњачки делегати навели су да је државна имовина у искључивој надлежности БиХ, а у складу са низом закона које је прогласио високи представник, као што су Закон о забрани располагања државном имовином и раније одлуке Уставног суда у вези са овим питањем.

Подсећамо да је Уставни суд БиХ фебруара прошле године изазвао једну од најозбиљнијих криза пресудом да војна имовина није у надлежности ентитета, већ централних органа власти, чиме се нарушава територијална подела БиХ одређена Дејтонским споразумом.

Иако је нова одлука уставног суда исправна и праведна, она представља преседан јер се коси са досадашњом праксом овог суда, наводи бањалучки политиколог Војислав Савић и додаје да овај суд до сада није доносио одлуке које се косе са предлозима бошњачке политичке елите.

„У том је смислу ова одлука преседан и изненађење. Међутим, то не значи да ће то бити пракса и у будућности. Не полажем много наде да ће уставни суд почети да суди како треба, а не онако како одговара Сарајеву и њиховој политичкој елити“, наводи он.

Још један покушај отимања надлежности Српској је пропао, али сама иницијатива бошњачких делегата била је, према Савићевим речима, апсурдна, што би, како каже, сваки приправник у било ком суду на свету могао да види, јер устав БиХ познаје презумпцију надлежности у корист ентитета – све што није наведено као конкретна надлежност заједничких органа у надлежности је ентитета.

„Уз то, наведено је и да земља не може бити преведена у надлежност БиХ и у том смислу пресуда је и правно, и здраворазумски логична. Међутим, није логична у контексту наше политичке стварности“, каже Савић.

Лукаве намере бошњачких политичара

Од једног органа који разумно процењује ситуацију и расподелу надлежности оваква одлука се могла очекивати, објашњава професор Правног факултета Универзитета источно Сарајево Радомир Лукић.

„То другачије није могло да буде, јер је уређивање стварно правних односа у надлежности ентитета, а не заједничких институција“, каже он и напомиње да би пре требало коментарисати понашање бошњачких делегата у Дому народа Скупштине РС.

„То је један од низа већ устаљених поступака које покрећу у намери да докажу да Српској не треба да припада ни једна надлежност и да све надлежности треба да припадну заједничким институцијама. То је њихов покушај да покажу да је РС непотребна. То је део опште атмосфере која постоји међу бошњачким политичарима и међу Бошњацима уопште“ наводи Лукић.

Такве намере огледају се, према речима нашег саговорника у терминологији по којој се РС назива „мањим ентитетом“ или „другим ентитетом“.

„То је део опште хистерије која би хтела да БиХ уведе у неред, у опште стање које би могло да доведе до врло непријатних ситуација. У 25 година све је стабилизовано и нема потребе за таквим радњама“, напомиње Лукић.

С обзиром да бошњачки политичари против РС подносе пријаве и апелације на месечном нивоу, не треба се радовати ако Уставни суд БиХ једном пресуди у корист Српске, сматра председник Српског клуба у Парламентарној скупштини БиХ др Ненад Стевандић.

„Намера је много сложенија и лукавија. Треба да знамо да они покушавају да преко закона о шумама или о војној имовини, наметну калуп преко кога би РС остајала без своје имовине. У закону о стварним правима има много елемената који се односе на приватну имовину, па нису хтели да задиру у њега да се то не би повлачило по европским судовима. Намере увек остају исте и не би требало да се обрадујемо ако неки пут Уставни суд пресуди у нашу корист, пошто је реч о много поступака где је све припремљено да буде на нашу штету“, каже Стевандић.

Хоће да Српска буде подстанар у својој кући

Осим закона о шумама и војној имовини, професор Лукић наводи и законе о пољопривредном земљишту и унутрашњим пловним водама, преко којих ће бошњачки политичари покушати да развласте Републику Српску од располагања било чега што се налази на њеној територији.

„Федерација је посебна врста савеза између федералних јединица. Бошњаци би желели да Републици Српској одузму свако својство федералне јединице и да она не може да располаже природним богатствима ил било чиме на њеној територији, чиме би је направили подстанаром у властитој кући. То је покушај коме је у доброј мери допринео Уставни суд БиХ, пред којим ће се наћи још неколико случајева“, објашњава Лукић.

Уколико Уставни суд те случајеве не буде решио на начин предвиђен Уставом, већ буде правио правне конструкције, налазећи у њима основе за пресуде (у нечему што нити пише, нити се подразумева, напомиње наш саговорник), онда ће он бити аутор великих проблема у БиХ, закључује Лукић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала