Пољски генерал предложио да се формира Балтички савез против Русије

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе у Калињинградској области
Војне вежбе у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите нас
Пољски генерал Валдемар Скшипчак предложио је да се формира Балтички савез, чија делатност би била усмерена против Русије, пише Defence 24.

По мишљењу Скшипчака, НАТО ради недовољно на заштити држава балтичког региона од Русије, а слање неколико тенковских јединица и авиона „неће уплашити Русе“. Према речима генерала, Алијанса се последњих година налази у кризи због антисавезничке реторике бившег председника САД Доналда Трампа, двосмисленог става Немачке и Француске према Русији, као и понашања Турске, „која води своје ратове“.

„Ситуација је веома сложена, ништа слично није било у историји НАТО-а. Ако се организација не пробуди, војно-политичка ситуација у Европи се може променити у наредних неколико година“, сматра Скшипчак.

Генерал је изразио уверење да се настала ситуација непосредно тиче и Варшаве која би на њу могла реаговати формирањем Балтичког савеза на бази Северноатланске алијансе. Скшипчак сматра да ће интеграција војног потенцијала Пољске, балтичких држава и Скандинавије бити „фактором обуздавања“ Русије.

„Сви ми у региону имамо исти циљ и не желимо да зависимо од милостиње наших западних суседа, слабо припремљених за рат“, рекао је генерал.

Скшипчак је сигуран да НАТО може да стекне превласт над руском балтичком флотом, захваљујући јакој флоти Шведске и Финске. Он је такође указао Алијанса треба да доминира и у ваздуху, пошто ће авијација играти кључну улогу у операцијама против копнених снага противника.

У Русији су више пута саопштавали да немају никакве агресивне планове према другим државама. При томе, Москва последњих година примећује пораст војне активност алијансе у близини својих западних граница.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала