Посланици ДФ поднели Предлог закона о заштити ћирилице

© Tanjug / Јарослав ПапЋирилица
Ћирилица  - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Посланици владајућег Демократског фронта, њих 16, поднело је црногорском парламенту Предлог закона о заштити ћириличног писма.

У Предлогу се наводи да се под заштитом ћириличног писма сматра равноправна употреба ћирилице у раду државних органа, органа државне и локалне управе, јавних предузећа и установа, као и других организација и субјеката који обављају јавна овлашћења.

„Под заштитом ћириличног писма подразумева се равноправна употреба ћириличног писма при исписивању назива места, насеља, улица и тргова, назива органа, организација и фирми…“, пише између осталог у Предлогу, пренео је подгорички портал ЦдМ.

Надзор над спровођењем овог закона обављали би надлежни за послове управе, просвете, саобраћаја, урбанизма, стамбено комуналних послова, културе и здравства.

За оне који би прекршили одредбе овог закона предвиђене су новчане казне у износу од 500 до 10.000 евра.

Подносиоци Предлога закона о заштити ћириличног писма су у образложењу навели да су након доношења Устава 2007. године сви јавни натписи, називи установа, институција, школа, сви путокази, називи улица у Црној Гори исписани латиницом.

„Уколико би се наставио овакав тренд напуштања ћирилице ње би у веома кратком времену напросто нестало са овог простора што би био не само недопустив дискриминаторски чин према оном делу овдашњег становништва који то писмо доживљава као један од најважнијих чинилаца свог националног, културног, језичког и духовног идентитета него и незапамћеног антицивилизацијског насиља над историјом и културом Црне Горе“, пише између осталог у образложењу.

У Уставу Црне Горе пише да су ћирилично и латинично писмо равноправни.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала