Руски експерти: Страни бродови вероватно извиђали изградњу „Северног тока 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаБрод за постављање цеви "Фортуна"
Брод за постављање цеви Фортуна - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите нас
Руски парламентарци и експерти сматрају да појављивање војних бродова у зони изградње гасовода „Северни ток 2“ не може нанети праву штету гасоводу и да су страна пловила вероватно извиђала и надгледала изградњу.

„Ствар је у томе што је војни брод сваке земље по дефиницији опремљен најсавременијим средствима за прикупљање информација, извиђање и посматрање. Немогуће је да ће неко употребити војне бродове да нанесе штету гасоводу“, рекао је војни историчар Евгениј Норин.

Према мишљењу заменика председника Државне думе Русије Игора Ананскиха, активности страних бродова су случајне и нису покушај „звецкања оружјем“.

„Надам се да то неће попримити дуготрајан и масовни карактер“, рекао је Ананских за телевизију „РТ“.

Истовремено је истакао да радови комерцијалне компаније нису повезани са деловањем војних структура.

Ананских је додао да се радови на изградњи гасовода настављају по плану.

Први заменик комитета за економску политику и индустрију Владимир Гутенев сматра да страни војници не могу да нанесу праву штету „Северном току 2“, зато што је „мало вероватно да ће уследити било каква реакција на психолошки утицај“.

„Мислим да ће мирно реаговати на то и да ће обављати свој посао“, истакао је он.

Капетан првог ранга Константин Сивков тврди да страни војни бродови не могу употребити оружје или пробити гасовод јер би се такве радње одмах приметиле.

„Можда се радило о посебном апарату за рад са подводним објектима попут кабловских траса. Али он не може сакрити да интервенише на цеви. Одмах би се забележили бука и резонанца“, рекао је експерт за агенцију „НСН“.

Сивков је уверен да ситуација не захтева мешање руских војника, јер ствар неће доћи до оружаног сукоба.

Раније је оператер гасовода „Северног тока 2“ компанија „Норд стрим 2 АГ“ изјавио  да је примећена појачана активност страних војних бродова и авиона у рејону извођења радова. Како је навео, 28. марта 2021. године, у зони где брод „Фортуна“ изводи радове, појавила се неиндентификована подморница. Поред тога, примећена је и активност цивилних бродова страних држава који, како је приметила компанија, нарушавају зону безбедности, опасно се приближавају баржи и не реагују на захтеве посаде.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала