Да ли је Америка пронашла оно што чека 18 година?

© AP Photo / Wilfredo LeeАмерички тенисер Себастијан Корда
Амерички тенисер Себастијан Корда - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите нас
Прави пример изреке да ивер не пада далеко од кладе је Себастијан Корда, син чувеног тенисера Петра Корде, који тек да је почео каријеру, а већ обећава да ће ићи очевим стопама и Американци у њему виде оно што годинама чекају.

Себастијан Корда је рођен на Флориди 5. јула 2000. године, а нешто мање од 21 године касније успео је да се пласира у своје прво четвртфинале једног Мастерса.

Тај успех остварио је у Мајамију, три године раније него што се за исти изборио његов отац 1991. у Монтреалу.

„Очи су ми уперене у Себа Корду. Баш ми се свиђа његова прича и желим да видим да ли у њему имамо нову звезду“, рекао је Енди Родик, који је последњи Американац који је освојио један Гренд слем.

Њему је то пошло за руком на УС опену 2003. године, па Сједињене Државе од тада чекају на новог Гренд слем шампиона, а у Корди виде један управо такав потенцијал.

Његов отац Петр Корда, легенда чешког тениса, је некадашњи шампион Аустралијан опена и други тенисер планете.

Млади Себастијан још није остварио ниједан успех који је вредан поређења са очевим, али ако је судити по до сада приказаном, врло је могуће да се то ускоро деси.

Корда бриљира ове сезоне, што најбоље осликавају резултати у Мајамију, где је забележио победе против Радуа Албота, Фабија Фоњинија, Аслана Карацева и Дијега Шварцмана.

​Фаворит је био само у првом колу против Албота, док је против Шварцмана забележио прву Топ 10 победу у каријери.

„Моји родитељи верују у ситне кораке. Преда мном је много година, а свака победа је добродошла. Ја ћу увек да будем фокусиран на себе и на рад, а надам се да ћу једног дана остварити нешто од онога што је остварио мој отац“, рекао је Корда после пласмана у четвртфинале.

Кордина спортско-породична прича се не завршава на оцу, пошто се тенисом професионално бавила и његова мајка, која је у једном тренутку била међу најбољих 30 на свету.

А, то није све...

„Мислим да имам један од најбољих тимова око себе. Мој отац је Гренд слем шампион, мајка ми је била у Топ 30. Радек Шћепанек ми је као брат, стално се чујемо. Андре Агаси ми је ментор и пријатељ. Не знам како можете да имате бољи тим око себе“, објаснио је Корда.

Себастијан је висок чак 196 центиметара, али се за своју висину изврсно креће, док поседује и карактеристике сваког високог играча – добар сервис и снажан форхенд.

Утисак је да се у његовој игри ништа – па ни бекхенд – не може сматрати осетном слабошћу, као што је био случај код тенисера сличних његовој грађи.

​Поређења тренутно има много, а омалени Шварцман је приметио једно током њиховог међусобног дуела, када га је ставио у исти „кош“ са Томашом Бердихом, некада четвртим на свету.

„Данас је ударао лоптицу веома снажно. Има добар тајминг, добар сервис, добро се креће. Делује као да је на АТП туру већ много година. Пун је самопоуздања и сигуран сам да ће напредовати у ренкингу ове године“, објаснио је Шварцман.

Новак Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Британац криви Ђоковића јер тенисери неће вакцину?!

Корда је пред Мајами заузимао 87. место на планети, а пласманом у четвртфинале је обезбедио скок на барем 64. позицију. Уколико направи још једно изненађење ући ће међу најбољих 50.

Мало је рећи да је двадесетогодишњак са Флориде привукао пажњу јавности. Његови мечеви тренутно су главна тениска тема у Америци, а похвале стижу са свих страна.

Корда пред собом има вероватно највећи изазову каријери, пошто ће се за полуфинале Мајамија борити са захукталим Русом, Андрејом Рубљовим.

Рубљов и Корда се никада до сада нису састајали, а њихов дуел играће се у ноћи између четвртка и петка.

Федерерова ароганција – шта су за њега „неке недођије“?

Ратник Медведев није могао да хода, али је „сломио“ ривала /видео/

„Није требало то да урадим, али сам побеснео“ /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала