Случај који је изненадио лекаре: Пацијент из Републике Српске заражен са два соја вируса корона

CC0 / Pixabay / Коронавирус — илустрација
Коронавирус — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите нас
Медији у региону недавно су објавили да је код једног пацијента у Републици Српској утврђено да је заражен са два соја вируса короне — британским и јужноафричким. Тим поводом, инфектолог Елеонора Гвозденовић каже да су медицинари затечени будући да су веровали да једна особа може бити заражена само једним сојем короне.

Професорка Елеонора Гвозденовић је изјавила да је тај случај врло интересантна појава.

„То је нешто што тек треба да се проучава и нешто на чему треба да се ради“, казала је она.

Гвозденовићева је за „Курир телевизију“ рекла да је неопходно да научни свет добро испита у чему је реч, јер постоје могућности да се разлог оваквог заражавања крије у специфичним имунолошким карактеристикама.

Како се наводи, у Индији је откривена нова варијанта вируса корона названа „дупли мутант“, а Гвозденовићева открива колико су вакцине ефикасне када су мутације у питању.

„Све вакцине су фокусиране на један део вируса, на шиљак, а колико сам ја читала ту се још увек нису одиграле никакве мутације. Оне су код вируса нормална ствар, то се од њих и очекује“, казала је.

Гвозденовићева је додала да ће вирус мутирати како би покушао да направи једну мирољубиву коегзистенцију са човеком, да може лепо да се размножава, а да и ми, како је навела, можемо лепо да живимо.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала