Вашингтон је на Балкану тестирао матрицу за наметање политичке воље другим државама

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Пратите нас
Задатак САД на Балкану деведесетих година прошлог века био је да створе балканске режиме максимално лојалне Вашингтону, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Тестиран је инструмент који је касније послужио као матрица за наметање политичке воље Вашингтона и његових савезника у другим деловима Европе, укључујући бивше совјетске републике. У Југославији се подстицало и усмеравало незадовољство народа због социјално-економске ситуације у којој се држава налазила, умногоме због озлоглашеног спољног зида санкција који Запад није укинуо, упркос договору који је уследио након закључења Дејтонског споразума 1995. године“, изјавила је Захарова, коментаришући улогу САД и НАТО-а на Балкану деведесетих и 2000-их година.

Како је додала, из иностранства се помагало обједињавање опозиционих снага, покрета који су касније, након неизвесних резултата изборне кампање, великог притиска САД и уличних протеста, натерали Слободана Милошевића да напусти своју функцију председника државе.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала