„Политико“: Америка ставила војску у Европи у максималну борбену приправност због Русије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмерички војници
Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Европска команда Оружаних снага САД (ЕУКОМ) ставила је војску у максималну борбену приправност због премештања руских трупа, пише портал „Политико“.

У чланку се наводи да је томе допринело неколико догађаја који су се одиграли ове седмице. Реч је о ескалацији сукоба на истоку Украјине, јачање војне моћи Русије дуж границе, као и израњање три руске нуклеарне подморнице на Арктику.

„То је нова демонстрација моћи у арктичком региону. Америчке Оружане снаге тек треба да достигну тај ниво“, констатује аутор чланка.

Представник ЕУКОМ-а Веди Снајдер је одбила да детаљно говори о нивоима борбене готовости трупа, позивајући се на захтеве оперативне безбедности. Истовремено је додала да Европска команда Оружаних снага САД у Европи „веома пажљиво прати ситуацију“.

Русија последњих година указује на невиђену активност НАТО-а у близини својих граница. Раније су у Црном мору одржане војне вежбе „Морски штит 21“ (Sea Shield 21) под руководством Румуније. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да је јачање присуства НАТО-а у региону „јасан сигнал“ Москви. Оружане снаге Украјине такође су организовале војне вежбе у близини Крима, током којих су употребиле и вишецевне бацаче ракета „Смерч“.

Прочитајте још.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала