Дачић осуђује серију „Породица“: Историја ће показати да превара Милошевића није за похвалу

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Председник СПС-а Ивица Дачић је оценио да је „несврсисходно“ да се прави серија о хапшењу бившег председника Слободана Милошевића зато што „не постоји довољна историјска дистанца да би се о томе разговарало“. „Трагедија једне породице је злоупотребљена за личне промоције одређених људи који су били око и који су у томе учествовали“, рекао је Дачић.

Уместо што се прави серија о томе како су преварили Милошевића да оде у затвор, Дачић је оценио да би они који су Милошевића ухапсили „требало да оду у затвор зато што су га преварили“.

„Потписали су му гаранције. Каква је то наша држава која потписује гаранције које неко не поштује?“, упитао је Дачић.

Он је питао и ко је Радио-телевизији Србије, као државној телевизији, дао право да од народних пара, уз финансирање Телекома, прави серију о Милошевићу.

„Што не правите серије о вашим породицама?“, упитао је Дачић.

По његовој оцени, „од почетка видело да је реч о томе да се Милошевић испоручи Хашком трибуналу“, а да је све остало била представа и да Милошевић то знао.

„Историја ће показати ко је ту био у праву. Ово је чин који се може упоређивати са Милошем и Карађорђем и његовом главом“, рекао је Дачић.

Он је навео да су у серији „Породица“ сви приказани на карикатурни начин и додао како је требало да стоји да су догађаји у серији - фикција.

Дачић је рекао како се вештачки намеће теза да је Милошевић крив за све, геноцид, ратове, бомбардовање“".

Дачић је оценио да то што су преварили Милошевића није за похвалу и упитао зашто РТС не направи серију о другим породицама које су нешто претрпеле после 5. октобра.

„Ви дајете суд пре него што га је историја дала“, рекао је Дачић.

Упитан где је био 48 сати пред хапшење Слободана Милошевића, Дачић је одговорио да је био испред резиденције заједно са народом.

Дачић је рекао да је у време хапшења био председник градског одбора СПС и да је њихова улога била да пред резиденцију дође што више људи као подршка Милошевићу.

Представници Европског парламента рекли да се не жури са дијалогом

Дачић је, поводом саопштења европарламентараца који посредују у међустраначком дијалогу да ће припремна фаза трајати два месеца, рекао да је он то са њима договорио још 1. марта.

„Да не испадне после да ја нешто кочим и успоравам. Ја сам ту, и сутра може да почне дијалог, али они хоће припремну фазу“, истакао је Дачић.

Дачић је за РТС додао да ће у сваком случају, без обзира на припремну фазу, почети да разговара са странкама.

„Не можемо да чекамо да нам донесу решење на послужавнику јер има више странака које желе директно представницима власти да дају своје предлоге. Сигурно ми не пада на памет да чекам два месеца“, рекао је Дачић.

Европарламентарци желе да комуницирају са странкама из опозиције које њих интересују, навео је Дачић и додао да ће дијалог потрајати и да би требало да се што пре дође до неког циља како би се постигла одређена решења која на практичан начин могу да побољшају изборне услове.

Дачић, међутим, сматра да је суштина у томе да неке странке сматрају да ће ЕП њима да донесе повлашћени статус и победу на изборима, и поручује да од тога нема ништа.

Упитан шта ће се дешавати од понедељка, Дачић је одговорио да ће европарламентарци појединачно разговарати са представницима странака у наредна два месеца, а да би сви требало да се окупе и изнесу своје платформе и да се траже решења.

„Нисам ја адреса на коју неко треба да се жали. Понудио сам 15. март као датум да се сви окупимо, и нисмо, јер су представници ЕП ушли у припремну фазу“, указао је Ивица Дачић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала