Група од 70 британских посланика против унутрашњих ковид пасоша

© AP Photo / JESSICA TAYLORБорис Џонсон у британском парламенту
Борис Џонсон у британском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Група од 70 британских посланика из различитих партија покренула је кампању против увођења ковид пасоша за употребу унутар земље. Они тврде да би вакцинациони сертификати, као услов за одлазак на посао, утакмицу или у пабове, били дискриминаторски.

Како су навели, такви сертификати не би смели да ограничавају приступ општим услугама, предузећима и радним местима.

Заговорници увођења домаћих ковид пасоша наводе да би они помогли у отварању економије и смањивању ризика од ширења заразе, док противници кажу да они не би били фер и били би ризик за дискриминацију, преноси британски „Индипендент“.

Идеја о увођењу унутрашњих ковид пасоша, којима би њихови носиоци могли да уђу на јавне догађаје или у ресторане, појавила се паралелно са оном о ковид пасошима за међународна путовања. Међутим, посланици који се противе увођењу унутрашњих ковид пасоша, кажу да су „међународна путовања луксуз, док је учествовање у активностима своје заједнице основно право“.

„Унутрашњи ковид пасоши су превелики ауторитарни корак. Не побеђујемо вирус дискриминацијом и угњетавањем, већ едукацијом, вакцинацијом и међусобном подршком“, рекла је баронеса Шами Чакрабарти, чланица горњег дома британског парламента испред Лабуристичке партије, која је иначе и адвокат и дугогодишњи активиста за људска права.

Вођа лабуриста Кеир Стермер рекао је да би предложени документ био противан „британском инстинкту“ уколико вирус буде стављен под контролу на друге начине.

Премијер Борис Џонсон навео је да би институције појединачно могле да одлучују да ли ће тражити унутрашњи ковид пасош.

Додао је да ће вакцинациони сертификати сигурно бити потребни код међународних путовања.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала