Хоће ли српски језик ускоро бити богатији за кловнесу, бискупицу, туристичку водичицу...

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
На какве проблеме је указао недавни апел Одбора за стандардизацију српског језика САНУ који се огласио поводом Закона о родној равноправности а на тему односа језика према родно сензитивној лексици?

Какве последице језик трпи уколико се идеолошки критеријуми примене на његово нормирање а без уважавања ставова језичке струке, да ли ћемо ускоро слушати и писати о кловнеси, бискупици и туристичкој водичици?

То су нека од питања за госте „Орбите културе“ лингвисте и чланове Одбора за стандардизацију српског језика САНУ Милоша Ковачевића и Александра Милановића.

Чувени роман Вирџиније Вулф о племићу Орланду који живи свој вишевековни живот а онда се једног јутра пробуди као жена — доживео је пре неколико вечери и своју позоришну премијеру: у драматизацији Тање Шљивар изведен је као драма на сцени Народног позоришта. Какав је био изазов превести ово дело на језик позоришта за „Орбиту културе“ открива редитељ „Орланда“ Бојан Ђорђев.

Шта све садржи монографија „Сто година опере Народног позоришта у Београду“ недавно објављена поводом овог великог јубилеја националног театра? Који су све светски уметници наступали на сцени нашег националног театра у протеклом веку, како је опера опстајала током бурне историје 20. века — питамо приређивача монографије професора Владимира Јовановића, бившег солисту Београдске опере.

У „Орбити културе“ разговарамо и о документарном филму „Свет без граница Јевгенија Јевтушенка“ руског редитеља Александра Јакова, недавно премијерно приказаном у Москви, а у ком је саговорник великог песника — наш гост, новинар и глумац Горан Лазовић.

Орбита културе: Милош Ковачевић, Александар Милановић, Бојан Ђорђев, Владимир Јовановић и Горан Лазовић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала