Преокрет у пандемији: Сунчева светлост деактивира корону у много већој мери него што се мислило

CC0 / Pixabay / Сунчева светлост
Сунчева светлост - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Ново истраживање научника показало је да сунчева светлост деактивира вирус корона осам пута брже у експерименталним условима него што је било предвиђено теоретским моделима, што даје трачак наде да је могућ преокрет у пандемији.

Стручњак за механички инжењеринг са Универзитета Калифорнија Паоло Лузато-Фегис је, наиме, анализирао студије из прошле године које су проучавале ефекте различитих облика ултраљубичастог зрачења и том приликом утврдио значајне разлике.

„Теорија претпоставља да деактивација делује тако што УВБ погађа РНК вируса и тако је оштети“, навео је он, преноси „Сајенс алерт“.

Иначе, сунчева светлост садржи три типа ултраљубичастих зрака: УВА, УВБ и УВЦ.

Први је тип ког чини највећи део ултраљубичастог зрачења које стиже до Земљине површине, а у питању су дужи таласи који немају довољно енергије да изазову веће проблеме. УВБ таласи средњег домета могу да убију микробе и изазову опекотине на људској кожи.

Вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2020
Направљено средство за тренутно откривање ковида
Са друге стране, УВЦ се састоји од краћих, снажнијих таласних дужина светлости, за који се раније показало да инактивира вирусе као што је SARS-CoV-2, а који изазива Ковид-19.

Међутим, овај тип ултраљубичастог зрачења обично не дође у контакт са Земљином површином захваљујући озону у атмосфери који га филтрира.

Експериментална студија у јулу прошле године проверавала је снагу УВ зрачења на SARS-CoV-2 у симулираној пљувачки и показала да се вирус инактивира за мање од 20 минута.

Следећег месеца објављена је и теорија која је сугерисала да би сунчева светлост могла да постигне исти ефекат.

Закључак тог другог истраживања је био да је SARS-CoV-2 три пута осетљивији на УВ зрачење на сунчевој светлости него вирус грипа типа А, док се највећи део честица вируса корона инактивирао после само пола сата изложености летњој сунчевој светлости. С друге стране, под зимском сунчевом светлошћу вирус је данима могао да преживи.

Истраживачи сматрају да је могуће да, уместо да делује директно на РНК, УВА зрачење може у узајамном дејству са молекулима да делује тако да убрзава инактивацију вируса.

Ова студија сугерише и да би УВА зраци могли да се искористе за опрему као што су системи за пречишћавање ваздуха а да би се обезбедило јефтино и енергетски ефикасно средство за смањење ширења вирусних честица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала