Успех руских научника: У случају мутације вируса корона унапређење вакцине за два дана

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаЛаборант на Научно-истраживачком институту "Гамалеја" током испитивања вакцине
Лаборант на Научно-истраживачком институту Гамалеја током испитивања вакцине  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Национални истраживачки центар епидемиологије и микробиологије „Гамалеја“ је развио технологију која омогућава да се за два дана обнови вакцина против ковида у случају мутација вируса корона, каже директор центра Александар Гинцбург.
„Ми развијамо две технологије, једна је у потпуности разрађена, то је технологија аденовирусних вектора, где се нова секвенца синтетише према секвенци протеинског трна, са промењеном примарном структуром у року од једног дана. Следећег дана се убацује у коришћени вектор и практично имате генетско-инжењерску конструкцију која омогућава њену употребу у виду вакцине“, рекао је Гинцбург.

Према речима Гинцбурга, појавом ове технологије поставља се питање да ли је потребно спроводити све фазе испитивања нове вакцине. Ово питање се тренутно разматра. Подсетио је и на примере у светској пракси када је дозвољено тестирање лека на ограниченом узорку до 100 људи.

„Ако он даје исти адекватни заштитни фактор против новог типа вируса, онда се одмах може масовно производити. Надам се да ће у блиској будућности слични акти бити усвојени и у нашој земљи“, појаснио је директор „Гамалеја“.
Руска вакцина против короне Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Годину дана након вакцинације „Спутњиком Ве“: Број антитела и даље преко 3.000

Он је у интервјуу Спутњику навео и да ће пострегистрациона испитива вакцине „Спутник Ве“ (Sputnik V) бити завршена средином јуна, након чега ће извештај бити достављен стручњацима Министарства здравља, који морају донети одлуку о трајној регистрацији вакцине.

„Истраживања сада трају шест месеци, морамо да посматрамо дугорочне последице, оквирно је то средина јуна, али дајте нам још две или три недеље, да потпишемо извештај и доставимо га Министарству здравља, а након тога ће се, надам се, донети одлука о трајној регистрацији“, додао је Гинцбург.

Он је навео да никаквих великих промена у инструкцији неће бити.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина се заснива на проученој и провереној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбедност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.

У Русији су направљене још две вакцине против ковида, вакцина центра „Вектор“ Роспотребнадзора „ЕпиВакКорона“ и вакцина „КовиВак“ Центра „Чумаков“.

Средином децембра у Великој Британији је откривена нова мутација SARS-CoV-2 — VUI-202012/01, која се за 70 процената брже шири. Нове мутације SARS-CoV-2 су откривене у Јужној Африци, Бразилу, Индији и неким другим земљама.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала