Јачање притисака на Северну Кореју - договор Америке, Јужне Кореје и Јапана

© // REUTERS, KCNAСевернокорејска балистичка ракета земља—земља „пукгуксонг 2“
Севернокорејска балистичка ракета земља—земља „пукгуксонг 2“  - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите нас
Америка, Јужна Кореја и Јапан договорили су се у преговорима својих високих безбедносних званичника да ће сарађивати на јачању притиска на Северну Кореју да одустане од нуклеарних и балистичких ракетних програма.

Ројтерс наводи да су у заједничкој изјави након разговора у морнаричкој академији у Анаполису, у САД, саветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливан и његов јапански колега Шигеру Китамура и саветник за националну безбедност Јужне Кореје Су Хун потврдили посвећеност решавању овог проблема кроз усаглашену трилатералну сарадњу која би водила ка денуклеаризацији Северне Кореје.

У саопштењу се наводи да су се три земље такође сложиле око потребе пуне примене резолуција Савета безбедности Уједињених нација о Северној Кореји, јачању одвраћања и одржавању мира и стабилности на Корејском полуострву.

Саветници за националну безбедност такође су разговарали о предностима заједничког рада на решавању других изазова као што су ковид-19, климатске промене и подршка повратку демократског уређења у Мјанмару.

Како се напомиње, ово је био први састанак три савезника на највишем нивоу од када је председник Џозеф Бајден преузео власт 20. јануара, а долази у позадини растућих тензија након лансирања севернокорејских ракета прошле недеље.

Аналитичари очекују да ће Северна Кореја као одговор на трилатерални састанак САД, Јапана и Јужне Кореје реаговати новим потезом који има за циљ привлачење међународне пажње, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала