Комшићев фијаско: Писмо против Србије и Русије завршава у корпи за смеће

© AP Photo / Frank Franklin IIЖељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ обраћа се за говорницом Уједињених нација 24. септембра 2013.
Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ обраћа се за говорницом Уједињених нација 24. септембра 2013. - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите нас
Слањем писма на више адреса у Бриселу, хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић начинио је велику грешку. Овим потезом он је себи пуцао у ногу, а писмо ће, с обзиром на оно што су Босни и Херцеговини поручили амбасадори земаља Квинте и амерички државни секретар Ентони Блинкен, завршити у корпи за смеће.

Слањем незваничног писма, такозваног „нон пејпра“ на више бриселских адреса, у коме се за политичку кризу у БиХ оптужују Србија, Хрватска и Русија, а уз њих и политичке партије Срба и Хрвата у БиХ, ХДЗ и СНСД, Жељко Комшић је још једном показао колико је неодговоран и неозбиљан, тврди политички аналитичар из Бања Луке Анђелко Козомара.

Комшићево писмо против Русије, Србије, Српске

Као члан колективног шефа државе, Комшић иступа самостално, што није дозвољено уставом БиХ – то је дозвољено само председавајућем Председништва, додаје наш саговорник.

„Он очигледно извршава налог свог ментора Бакира Изетбеговића, и залаже се за „грађанску државу“ у којој би се потпуно негирала национална структура БиХ, односно њена дејтонска структура о два ентитета и три народа. Грађанска држава, то је свима јасно, није могућа у БиХ, није била могућа ни у бившој Југославији која је била колико-толико уређена па је ипак морала да пукне по националним шавовима“, оцењује Козомара.

Залажући се за немогуће, Комшић је писмом заправо најбоље показао ко, у ствари, кочи напредовање БиХ према Европској унији, наставља наш саговорник.

„Очигледно да су и земље Квинте схватиле сву ступидност Комшићевог иступа и одговорили су му кратко, онако како је то учинио и амерички Стејт департмент у писму тројици чланова Председништва – нема никаквих страних мешања у промене унутрашњег уређења БиХ, него сви морају да седну и између себе се договоре“, наглашава Козомара. 

Уз то, из писма Стејт департмента види се шта у БиХ занима Американце – ништа што је у интересу Бошњака – примена пресуде из случаја Сејдић-Финци, као и да се Дом народа БиХ у Федерацији БиХ бира тако да и Срби из тог ентитета у њему могу да имају своје представнике, истиче он.

Напад на Русију – Бакирово кукавичје јаје

Повода за Комшићев напад на Русију има неколико – између осталог то је и писмо руског амбасадора у БиХ, Игора Калабухова, у коме се наводи да ће Русија, у случају практичног приближавања БиХ и НАТО реаговати на, како се наводи, тај непријатељски корак. Други разлог могао би се пронаћи у пословици „вид'ла жаба да се коњ поткива па и она дигла ногу“ – Комшић је схватио да је оптужити Русију на Западу данас веома модерно и политички профитабилно па је пожелео да се искаже као заштитник БиХ од „малигног руског утицаја“.

Козомара подсећа да је политичко руководство у БиХ избегавало да критикује Русију из два разлога – због гаса, од кога ентитет Федерација БиХ зависи више него Република Српска, као и зато што је руска вакцина, уз кинеску, једина доступна за грађане БиХ.

„Међутим, после овог писма руског амбасадора и после неколико његових иступа у сарајевским медијима, они и даље не нападају. Али, зато мислим да је Бакир Изетбеговић наредио свом ђаку Комшићу, кога су, као што је познато, Бошњаци изабрали за хрватског члана Председништва, да тако иступи, да би сутра могао да каже како се не слаже са тим ако би Русија радикалније реаговала на овако тешке оптужбе“, сматра Козомара. 

Комшића погодила и вакцинација у Србији

Док је Комшићев напад на Хрватску изазван тражењем те земље да на предстојећем самиту ЕУ једна од тема разговора лидера Уније буде стање у БиХ, напад на Србију изазван је, према мишљењу нашег саговорника, искључиво због невероватно великог одзива грађана БиХ на позив српског државног руководства да се вакцинишу у Србији.

„У овдашњим медијима изношене су похвале и захвалност Србији што је грађанима БиХ омогућено да сачувају здравље. То је вероватно дубоко погодило Комшића, јер, све што се позитивно говори о Србији, за њега је непријатељски чин“, каже Козомара.

Жељко Комшић је, подсећамо, послао писмо институцијама ЕУ у коме је оптужио Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) Драгана Човића и Странку независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика да кроз реформу Изборног закона БиХ на стоје да „зацементирају етнички темељену политику која ескалира у популистички тоталитаризам“, посебно кроз стварање етнички чистих изборних јединица, што асоцира на стварање „трећег ентитета“.

Комшић у писму наводи да очекује већу помоћ у погледу НАТО интеграција као и „сузбијање негативног руског утицаја и њиховог наратива да је БиХ држава са два ентитета и три народа, те да ће они прихватити ‘све што се три народа договоре’, што није демократски израз и уводи елементе системске дискриминације и нестабилности у раду државних институција“.

Комшић је указао на, како је навео, „растући руски утицај у Босни и Херцеговини, кроз реторику и активно деловање према појединим политичким актерима“, што, сматра, није могуће квалитетно решити без активнијег ангажмана званичника ЕУ из Брисела.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала