Лов на амурског тигра: Неухватљива звер сеје страх у Приморском крају Русије

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаАмурски тигар
Амурски тигар - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите нас
Стручњаци покушавају да ухвате амурског тигра који од јануара напада псе у неколико села у Приморском крају и спретно избегава замке које је поставила Служба за контролу лова, саопштава центар „Амурски тигар“.
„Како је рекао начелник управе за заштиту објеката животињског света Алексеј Сурови, од почетка јануара 2021. године тигар посећује два села Хасанског рејона Приморског краја. Већина посета је забележена у селу Занадворовка, у коме је у периоду од 11. јануара до 29. марта тигар усмртио више од десет паса“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да звер залази у села због паса луталица које се скупљају у том рејону због кућног отпада. Након што нису успели да отерају тигра, „Росприроднадзор“ је издао дозволу да се ухвати.

Животиња засад спретно избегава замке које су стручњаци поставили и премешта се из једног насеља у друго, што отежава његово хватање.

„Упркос томе што је млада, звер је опрезна и паметна, али њено хватање је питање времена. Група је тренутно добила појачање и надамо се да ће то убрзати решавање конфликтне ситуације“, истакао је Сурови.

Према речима генералног директора центра „Амурски тигар“ Сергеја Арамилева, тигар се мора ухватити како би се утврдили разлози његовог понашања, а уколико све буде у реду преместиће га у други део подручја.

У фебруару је генерални директор центра „Амурски тигар“ Сергеј Арамилев саопштио да стручњаци покушавају да отерају тигра, који је усмртио две домаће животиње у близини националног парка „Земља леопарда“.

Амурски тигар један је од најређих предатора на планети и унесен је у списак Међународне црвене књиге. Према подацима експерата од јесени 2020. године, у Русији има нешто више од 600 тигрова. Очекује се, да ће следећа проучавања амурског тигра бити током зиме 2021-2022. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала