Нови руски програм за Арктик: За четири године биће уложено 250 милиона долара /видео/

CC BY 2.0 / Flickr / Gary Bembridge / Глечер Калвинг на Арктику
Глечер Калвинг на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Руска влада утврдила је нови програм развоја Арктика према којем је предвиђено улагање од 19,5 милијарди рубаља (око 250 милиона долара) у социјално-економски развој тог региона до 2024. године, а само ове године за ту сврху биће издвојене три милијарде рубаља.

Како се наводи у документу владе, напредне године план је да буде издвојено шест милијарди, 2023. Године 5,2 милијарде и 2024. – 4,9 милијарди рубаља.

За реализацију програма одговорно је Министарство за развој Далеког истока и Арктика.

„Циљ програма је да се убрза економски развој територија које потпадају под Арктичку зону Русије, да се повећа удео тих територија у привредном расту земље и да се обезбеде услови за стабилан социјално-економски развој макрорегиона“, наводи се у документу.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је марта прошле године потписао документ „О основама државне политике Руске Федерације на Арктику до 2035. године“, према којем су главни интереси Русије у том региону – обезбеђивање суверенитета и територијалне целовитости Русије, очување Арктика као територије мира, стабилног и узајамно корисног партнерства, обезбеђивање вишег животног стандарда за тамошње становништво.

У документу се такође о Арктику говори као о стратешкој бази ресурса и њеном рационалном коришћењу у циљу привредног раста, развоју Северног морског пута као конкурентног у светској мрежи транспортних комуникација.

Председник Путин је октобра прошле године потписао и Стратегију развоја Арктичке зоне Русије и осигурања националне безбедности до 2035. године.

Крајем прошле године Путин је рекао да будућност земље лежи у развоју Арктика и северних територија, а том темом се тада бавила и главна уредница Спутњика на српском језику Љубинка Милинчић, у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала