Руси одговорили председнику Аргентине који је позитиван на корону, а вакцинисан је „Спутњиком Ве“

© Пресс-служба администрации президента Аргентины / Уђи у базу фотографијаПредседник Аргентине Алберто Фернандез прима прву дозу руске вакцине против вируса корона
Председник Аргентине Алберто Фернандез прима прву дозу руске вакцине против вируса корона  - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Пратите нас
Председник Аргентине Алберто Фернандез, који је у јануару примио вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) саопштио је да је његов антиген тест на ковид 19 позитиван. Творци руске вакцине уверавају председника да је заштићен од тешког облика болести.

Како је саопштио Фернандез, након што је добио повишену температуру (37,3) и мању главобољу, урадио је тест на антиген који се показао позитивним. Додао је да је тренутно у самоизолацији док чека потврду пи-си-ар теста и да се осећа добро. 

„Морамо бити веома опрезни. Молим све да поштују препоруке. Пандемија није прошла“, написао је председник на Твитеру.

Огласио се творац руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) – институт „Гамалеја“ који је поручио аргентинском председнику да ће га вакцинација заштитити од озбиљног облика болести.

„Тужни смо што то чујемо. 'Спутњик Ве' (Sputnik V) је 91,6 одсто ефикасан против заразе и 100 одсто ефикасан против тешких случајева. Уколико је инфекција заиста потврђена и одвија се, вакцинација обезбеђује брз опоравак без озбиљних симптома. Желимо Вам брз опоравак!“, наводи се у саопштењу објављеном на твитер налогу руске вакцине.

Такође је саопштено да су подаци базирани на више од милион становника Москве који су вакцинисани „Спутњиком Ве“ (Sputnik V) показали да се мање од 0,1 одсто заразило ковидом 19 након више две седмице после примања обе дозе, док је 76 одсто тих случајева болести протекло асимптоматски или у блажем облику.

​​Директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург такође је потврдио да вакцинација „Спутњиком Ве“ (Sputnik V) штити од тешких последица.

„Вакцинација не искључује заражавање, као што смо и рекли, осам одсто вакцинисаних је у зони ризика, али она искључује тешке последице. Ти симптоми које се наводе личе на симптоме грипа, то није искључено. Надамо се да ће се све зауставити на 37,3 и да неће бити озбиљнијих симптома“,рекао је Гинцбург.

Антиген тестови нису тестови на антитела, они откривају присуство одређеног вирусног антигена, што подразумева присуство инфекције.

У јануару је администрација аргентинског председника саопштила да је примио прву дозу вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Како јавља аргентински лист „Кларин“, позивајући се на своје изворе, Фернандез је примио две дозе вакцине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала