„Боршч је наш“: Кијев хоће да уврсти јело на Унескову листу

© Depositphotos.com / GreenArt_PhotographyБоршч
Боршч - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Пратите нас
Министарство иностраних послова Украјине поднело је захтев за уврштавање боршча на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа. Према писању „Обозреватеља“, иницијативу је покренуо украјински главни кувар Евгеније Клопотенко.

Министар културе и информисања Александар Ткаченко истакао је да је то важан процедурални корак који представља почетак формалног промовисања украјинског јела на међународном нивоу.

Ткаченко је на својој страници на Фејсбуку саопштио да је предмет „Култура спремања украјинског борчша“ сада послат у Париз.

© Fotolia / FomaAУкрајински боршч
„Боршч је наш“: Кијев хоће да уврсти јело на Унескову листу - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Украјински боршч
„Још смо ближе томе да уврстимо боршч у нематерално наслеђе Унеска! У финалној смо фази. Украјински боршч је украјинско национално јело које нема конкурената. Доста је манипулисања са 'русификацијом' боршча, јер истина не може да се промени. Боршч је — наш“, написао је министар.

Министарство иностраних послова Украјине је додао да би то могло да се реализује за неколико година, јер се предмет разматра једном у две године.

Портал подсећа да је раније објављено да ће припрема украјинског боршча бити уврштена у Националну листу елемената нематеријалног културног наслеђа Украјине на препоруку Стручног савета при Министарству културе и информисања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала