Рођена на Кипру, славу стиче у Америци, али бира Србију: „Нисам се двоумила, знала сам свој циљ“

© AP Photo / Nell RedmondМлада српска кошаркашица Ивана Раца
Млада српска кошаркашица Ивана Раца - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Пратите нас
Ивана Раца, талентована српска кошаркашица, иза себе има фантастичну сезону на Универзитету Вејк Форест са којим је успела да избори пласман на „Мартовско лудило“, а у интервјуу за Спутњик дотакла се свог пута, спортске породице, одласка у Америку, репрезентације Србије и будућности у свету овог спорта.

Раца, ћерка српских тренера Драгана и Бранке, од 2017. студира на Вејк Форесту и за четири године постала је једна од најуспешнијих кошаркашица у историји овог колеџа.

Девета најбоља је у постигнутим поенима, десета у скоковима, а ове сезоне изабрана је у најбољу петорку конференције, чиме је постала тек четврта играчица Вејк Фореста којој је то пошло за руком.

„Веома сам задовољна мојим учинком ове године. Наравно да увек има простора за боље и више. Уврштена сам међу десет најбољих за 'Милер' награду, први тим АЦЦ конференције и финалиста сам за најбољу странкињу НЦАА лиге. Пресрећна сам што су сви препознали мој рад и труд и таленат“, рекла је Раца на почетку интервјуа за Спутњик.

На „Мартовском лудилу“ Раца и Вејк Форест поражене су у првом колу од Оклахоме, али и поред тога иза српске кошаркашице је веома успешна такмичарска година.

„Осећам се срећно и задовољно што сам у друштву најуспешнијих кошаркашица у историји Вејк Вореста. Уједно осећам и велику одговорност за младе кашаркашице у тиму“, каже 22-годишња кошаркашица.

Раца је једна од ретких српски играчица која је одлучила да оде у Сједињене Америчке Државе и да на колеџу настави спорт и студије. На неки начин је пионир оваквог приступа каријери.

„Ето, ја сам од ретких која се усудила да одем за Америку. Биће ми драго да сам пионир у овоме. На млађим генерацијама је да се угледају ако верују у себе“.

Када као тинејџер одете од родитеља потребна вам је велика снага, воља и жеља да истрајете, а да је лако – није.

Млада српска кошаркашица Ивана Раца - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Српкиња кошарком осваја Америку /видео/

„Јако је било тешко у почетку. Све је другачије, раздаљина од родитеља, пријатеља, други начин студирања, друга култура, храна, привикавање на систем играња и тренирања. Али кад имате вољу, жељу и веру у себе и подршку породице све препреке се превазилазе“, истиче Раца за Спутњик.

Млада српска кошаркашица за сада има веома специфичан пут, рођена је на Кипру, у млађим категоријама играла је у Грчкој, а школовала се у Америци.

„Иако су моји родитељи и сестра били у тим водама, ја нисам тако почела, нити су ме исти присиљавали. Почела сам са балетом али због висине сам морала прекинути. Пребацила сам се на атлетику и то скок у вис, где сам низала добре резултате. Касније сам схватила да се ту не проналазим и одлучила сам да тренирам кошарку, на радост мојих родитеља“.

Родитељи наше саговорнице су Драган и Бранка Раца, бивши српски кошаркаш/ица, а данас тренери игре под обручима.

Драган Раца је каријеру почео у Шапцу, а највећи део каријере провео је на Кипру, где се Ивана и родила. Касније је ушао у тренерске воде, а можда и највећи траг (у тренерском послу) оставио је у кинеској кошарци у којој је био од 2010. до 2018. године.

„Наравно да су ми родитељи били и остали највећа подршка сестри и мени. Увек нас саветују и дају смернице, а на нама је да одлучимо. Мама је уједно и била мој први тренер па је и то било додатно олакшање“, каже Ивана.

„Одувек сам знала да ћу отићи за Америку. Сматрам да Америка има најбољи високообразовани систем као и идеална средину и услове за развој. То је једина земља где можеш упоредо студирати и напредовати у спорту. Све је добро организовано за студенте-спортисте. Пошто сам желела и једно и друго то је био разлог моје одлуке“, додаје наша саговорница.

Ивана је могла да бира између Грчке, Турске и Русије, али је знала свој пут.

„Нисам се двоумила. Знала сам свој циљ“.

Раца са поносом носи дрес репрезентације Србије, добила је и позив селекторке Марине Маљковић, а са млађом селекцијом је освојила две сребрне медаље.

„Узети два сребра са младим селекцијама на великом такмичењу је велики успех и памтим као најлепши тренутак у животу. Добила сам позив од сениорске репрезентације и надам се да ћу оправдати поверење тренера Марине Маљковић“, рекла је Ивана Раца за Спутњик.

Завршила је студије у Сједињеним Америчким Државама и следећи корак су професионалне воде. Циљ јесте Женска НБА лига, али Ивана ће ићи корак по корак.

„Мој следећи корак је повратак у Европу, такође и ВНБА ако стигне позив. Немам неку одређену дестинацију у Европи...“, закључила је Раца.

Ивана има свега 22 године, прошле сезоне просечно је бележила 17 поена и девет скокова, те нема сумње да ће у будућности бити једна од главних кошаркашица наше репрезентације.

Српкиња кошарком осваја Америку /видео/

Јокићев тренер у сузама прочитао и име младог Србина убијеног у Америци /фото, видео/

Шоу Алексеја Покушевског /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала