Нови београдски аеродром градиће се код Добановаца, и Нови Сад добија нову ваздушну луку

© Sputnik / Александар Джорович / Уђи у базу фотографијаПрви лет Ер Србије после укидања ванредног стања
Први лет Ер Србије после укидања ванредног стања - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Пратите нас
Према Просторном плану Србије од 2021. до 2035. године, коју је објавило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, наша земља добиће два нова међународна аеродрома – један код Добановаца, а други код Новог Сада.

Како се наводи, услед просторног ограничења на постојећој локацији аеродрома у Београду предвиђена је нова локација на 10 км западно од аеродрома Никола Тесла, 24 км од Београда у непосредној близини ауто-пута Е70 на потезу Грмовац - Добановци - Деч, преноси портал „Е капија“.

Комплекс би требало да буде површине око 1.100 хектара, са три полетно-слетне стазе, два путничка терминала, два робна терминала, логистичком и слободном царинском зоном, модерном навигационом опремом и системом светлосног обележавања и Кодном ознаком аеродрома 4Ф.

Када је реч о Новом Саду, градња је планирана на локацији која се налази на око 15 километара југоисточно од највећег града на северу наше земље, у непосредној близини ауто-пута А1, на потезу Ковиљ - Шајкаш - Будисава, са обухватом од око 300 хектара и кодном ознаком аеродрома 4Е.

Непосредна близина пруге представља перспективу за развој робног, мултимодалног транспорта, наведено је у документацији.

Постојећи аеродроми

Постојећи комплекс аеродрома Никола Тесла у Сурчину добиће нове саобраћајне и инфрструктурне објекте, а у плану је и реконструкција и доградња постојећих објеката. У документацији се наводи и просторно трасирање и техничко дефинисање повезивања са железничким и друмским саобраћајницама и системом градског превоза, формирање карго комплекса и унапређење постојећих и изградњу нових аеродромских садржаја ради повећања капацитета, у складу са очекиваним растом броја путника и обима робног транспорта.

На аеродрому Константин Велики у Нишу планиране су активности унапређења услуга изградњом нове и реконструкцијом постојеће инфраструктуре, како би аеродром добио статус интермодалног центра.

Када је реч о аеродрому Морава у Краљеву планирана је изградња нове и реконструкција постојеће инфраструктуре, како би се извршило одговарајуће позиционирање намена, садржаја, објеката и начин повезивања аеродрома на планирану мрежу аутопутева (Моравски коридор) и друго.

Аеродром у Приштини очекује изградња нове и реконструкција постојеће инфраструктуре. Планирано је и унапређење регионалних веза успостављањем потребног обима саобраћаја на релацији Београд - Приштина.

Нацрт Просторног плана Србије до 2035. године од понедељка је на јавном увиду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала