Стиже 106.470 „Фајзера“ и 500.000 доза „Синофарма“

© Tanjug / TANJUG VIDEOВакцине испоручене Србији из програма Ковакс
Вакцине испоручене Србији из програма Ковакс - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Пратите нас
У Србију би сутра требало да стигне још 106.470 доза „Фајзера“ и 500.000 доза „Синофарма“, најавила је премијерка Ана Брнабић и додала да се тренутно неће наставити вакцинација грађана из региона, али да ће се у будућности помагати.

„Имамо све вакцине на располагању („Фајзер“, „Синофарм“, „Астра зенека“, „Спутњик Ве“), ситуација је добра. У овом тренутку неће бити вакцинације људи из региона, размишљамо о нашим грађанима, али ћемо свакако помагати комшијама, јер је то људски и уопште не причам о политици“, рекла је Брнабићева.

„Прошле недеље смо послали 20.000 ’Спутњика‘ пријатељима из Северне Македоније, а добиће и друге дозе руске вакцине, раније смо им послали и вакцине компаније ’Фајзер‘. Црној Гори смо послали 4.000 ’Спутњика‘, грађанима БиХ смо дали вакцине ’Астра зенеке‘ и позвали их да се вакцинишу овде“, рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Прва.

Вакцинација људи из околних земаља је корак у добром смеру по питању суседских односа.

„Сматрам да нас пружена рука зближава. Драго ми је што је Србија препозната код неких страних медија као једина земља на свету која има ту врсту солидарности, једина која то може да уради“, оценила је премијерка, преноси Танјуг.

Она је подсетила да Ковакс програм, преко којег је стигло више од 57.000 вакцина „Астра зенека“, није бесплатан.

„Ковакс програм није донација, Србија је платила вакцине и уложила 2,1 милион евра у развој вакцина преко Ковакс програма, сто је много више новца него што су дале бројне земље ЕУ“, казала је Брнабићева.

Похвалила је Зајечар по броју вакцинисаних, рекавши да је изнад републичког просека, а и Београд добро стоји, што показује стагнација у броју оболелих.

Боља епидемиолошка ситуација ће омогућити да се од понедељка делимично отворе угоститељски објекти.

„Дакле, кафићи, ресторани, ће моћи ће да отворе баште, све ће радити до 22 часа. Мало попуштамо мере, али не превише. Имамо доста добре показатеље за викенд, број оболелих је пао, додуше проценат се одржао, али већ сада знамо да су данас такође нешто бољи резултати, тако да засад иде све како треба. Пада број оболелих полако, добар је тренд“, казала је Брнабићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала