Тајне Москве: Шта крије Кремљ и где се налази улица црвених фењера /фото/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЦрвени трг и Кремљ у Москви
Црвени трг и Кремљ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Пратите нас
Шетња Москвом, у добром друштву и добро испланираном рутом, може бити заиста узбудљива и мистична. Можете шетати испод земље, дуж реке Неглинке, научити шта повезује вино и архитектуру, видите „малу Италију“ и кварт црвених фењера. Овакве екскурзије ће вас изненадити, открити неке нове погледе и инспирисати да наставите да истражујете Москву.

„Обичне шетње" нису интересантне

„Булгаковљева Москва, авангардна, прва петолетка, сребрни век, Иван Грозни, то је оно што сада привлачи људе. Интересантне су авантуристичке туре, а не обиласци типа „шта видим о томе и говорим“, каже аутор пројекта бесплатне екскурзије „Шетња по Москви“ Евгеније Степанов.

Једна од шетњи је „Последња љубав Империје: Николај II", заснована на царевим писмима жени, мајци и деци.

У рејону Китај-города он прича како је први представник династије Михаил Фјодорович Романов изабрао невесту. То је, највероватније, прича о првој Пепељуги у Русији.

У Москви постоји и екскурзија „само за одрасле“. Око Сретенке, крајем 19. и почетком 20. века, тамо су се налазили јефтини бордели. Све је било легално и плаћали су порез за ову делатност. На овој екскурзији можете сазнати, како је могуће да у полицијском кварту буде квартал црвених фењера. Као и шта је то утицало да једну јавну кућу затворе „због разврата“, иако је била легализована. 

„Имамо екскурзију по 'Кремљу' старовераца-беспоповаца. Прво се обилази пијаца, обичан московски живот, трамваји, али вреди погледати иза угла, могу се срести мушкарци у традиционалним руским кошуљама, жене у сарафанима. Неки посебан свет“, каже водич Ирина Стрељникова, аутор когнитивног пројекта „Сасвим другачији град“.  

Сећа се како је на једној екскурзији видела ламу и алпака. Туристи су се укочили од изненађења, а становнике староверске улице Преображенке ове егзотичне животиње нису збуниле.

© Depositphotos.com / WasnochУлица Сретенка у Москви
Тајне Москве: Шта крије Кремљ и где се налази улица црвених фењера /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Улица Сретенка у Москви

Злато за оброк и путујуће зграде

Банке, бање, злато и то је Москва.

„Веома ми се допада прича о Торгсину (Удружење за трговину са странцима 1930-1936. године). Многи га памте по роману Михаила Булгакова 'Мајстор и Маргарита', а у ствари су трећину индустријализације платили захваљујући Торгсину. За старо злато давали су Торгсин рубље, људи су чак могли за њих да купују и брашно. Када су се продавале драгоцености Ермитажа, добили смо десет пута мање него у оквиру програма Торгсин“, каже Ирина.

Познате грађевине су на Смоленској пијаци и на Кузњецком мосту.

Податак да су у СССР-у померали зграде, многи сматрају невероватним.

„Као живописан пример показујемо Савино-Сторожевско двориште у Тверској улици. Неко из групе обавезно пита: 'Како то - померање кућа? Сигурно је то нека бајка или анегдота'. А када још чују да је зграда тешка 23 тоне и да су је премештали без исељавања људи, онда се још више чуде“, објашњава Марта Агејева, један од оснивача „Бироа за екскурзије бр. 1“.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићТверска је једна од најстаријих московских улица
Тајне Москве: Шта крије Кремљ и где се налази улица црвених фењера /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Тверска је једна од најстаријих московских улица

Од Италије до кримског вина и колекционара

Екскурзија архитектуре по Москви нам омогућава да на град гледамо из неког неочекиваног угла. На пример, видети Италију у стаљинском ампиру.

„Ако је у изградњи објекта учествовао архитекта Иван Жолтовски, онда ће сваки капител и стуб имати нешто италијанско“, прича Ирина Стерљникова.

У програму екскурзије и предавања „Москва очима инжењера“ повезивали су различиту архитектуру престонице са винарством. Као што је објашњено, постоје два поља: употреба међународног искуства, усклађеност са светским трендовима чији су представници архитекте Фјодор Шехтел, Иван Жолтовски и потрага за сопственим идентитетом, стварање јединствених иновативних пројеката којима припадају Иван Леонидов и Константин Мелников.

„Предавања о зградама и стиловима прошарана су причама сомелијера, а учесници дегустирају вина из руских винарија које раде, на пример, по француској традицији или, обратно, специјализују се за аутохтоне сорте грожђа“, каже историчар архитектуре, водич и оснивач пројекта Ајрат Багаутдинов.

Током екскурзије могуће је и са висине видети Москву.

„Многе наше туре се завршавају на видиковцима. На Кијевској железничкој станици, то је кула са сатом. Ретко ко је тамо био. На фабрици 'Црвено октобар' имамо разгледање са крова“, додаје Ајрат.

Рудар Данил Давидов, аутор пројекта „Путовање под земљом“, организује разгледање Москве на дубини од 15 метара.

„Људи су заинтересовани да знају да им је под ногама читав подземни свет: водопади, сталактити и сталагмити, чак и рибе које се налазе само у канализацији. Током екскурзије по реци Неглинки постоји могућност да се упореде предреволуционарни и совјетски дренажни систем“, каже он.

Он прича и о Кремљу, о његовим својствима тврђаве, како су његове подземне грађевине обезбеђивале сигурност у средњем веку.

© Sputnik / Iliya Pitalev / Vladimir SergeevСпоменик Петру I рад вајара Зураба Церетели и фабрика "Красни октјабр" у Москви
Тајне Москве: Шта крије Кремљ и где се налази улица црвених фењера /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2021
Споменик Петру I рад вајара Зураба Церетели и фабрика "Красни октјабр" у Москви
Водич у улози Купидона

Према искуству водича, овакве екскурзије представљају реалну шансу да се сретне љубав за цео живот и да се сазна како су се раније људи упознавали.

„На екскурзији 'Москва за заљубљене и оне који маштају да се заљубе' ми их учимо језику лепеза. Од 15.000 постојећих фраза показујемо 'да' и 'не', 'сагласан сам на све''. Учеснике задивљује чињеница, да су се помоћу малог предмета мушкарци и жене упознавали, разговарали и договарали се о састанцима“, објашњава Марта Агејева.

Још један детаљ ове екскурзије је срце у дворишту „Ермитажа“. Потребно је проћи кроз њега и замислити жељу. Паровима ће дати дуг и срећан живот, а они који су сами ће упознати љубав свог живота.

„Наш биро постоји већ осам година. За све ове године нам често јављају да су прошли кроз срце, а ево сада планирају венчање. Потврђује се теорија у стварности“, сећа се Марта.

Евгеније Степанов каже да је једном екскурзија била организована за венчање.

„Уобичајена тура за рођаке из Санкт Петербурга. Не волим баш да идем на такве туре и, искрено, била сам изненађена: зашто је то потребно на такав дан?" Објашњење је било једноставно - младенци су се упознали током екскурзије.

​Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала