Добијена битка за Власину, забрањена градња малих хидроелектрана у Власотинцу

© Фото : Зоран СтојичићРека Власина протиче кроз град
Река Власина протиче кроз град - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Одборници Скупштине општине Власотинце забранили су даљу изградњу малих хидроелектрана на својој територији јер је Власина у зони санитарне заштине и користи се за водоснабдевање. Неформално удружење грађана „Битка за Власину“, које је летос иницирало забрану, задовољно је одлуком.

Бистра и чиста да се на њој некада жеђ могла утолити, изградњом две мини-хидроелектране, Бистричка река није више станиште речног рака и ендемске врсте пастрмке.

Трећа мини-хидроелектрана још није у функцији, али је последња која је добила дозволу за рад. Важан помак у бици за Власину, преноси РТС.

Петар Илић из неформалног удружења грађана „Битка за Власину“ каже да би „када би било среће, правде, истине и бриге за јавни интерес“ забрана била донета још пре 10 година.

„Међутим, то што је донето 18. марта је позитивни корак у решавању проблема мини-хидроелектрана и очувању наше природе“, истиче Илић.

Забрана изградње малих хидроелектрана на територији општине Власотинце односи се на деривационе, односно цевоводне.

Могућност подизања прибранске мини-електране остављена је власотиначком Водоводу на основу већ постојећег идејног решења.

„Имамо већ водозахватну грађевину и штета је да не искористимо тај пад у производњи електричне енергије јер нама су највећи трошкови у пословању у електричној енергији“, сматра Звонко Илић, директор ЈKП „Водовод“.

Шта је већи интерес

Скупштинска одлука је иницијатива надлежним државним органима да се заштити водоснабдевање и екосистем слива Власине усклађивањем са Просторним планом Републике Србије.

Братислав Петровић, председник општине Власотинце, истиче да јесте државни интерес коришћење обновљивих извора енергије, али је свакако већи државни интерес снабдевање преко 20.000 становника.

„Ово је само први кораку у свему ономе што нас очекује до усвајања Просторног плана општине Власотинце“, наглашава Петровић.

Чак 14 мишљења и сагласности републичких и локалних институција потребно је да се прибави пре него што се дозвола за изградњу затражи од локалне самоуправе.

Два инвеститора одустала су од својих планова, а пандемија је одложила јавну расправу за још једну локацију.

Овом одлуком Скупштине општине Власотинце заустављена је даља изградња јер је катастром мини-хидроелектрана из 1987. планирано да на територији општине буде изграђено 13 мини-хидроелектрана, укупно на сливу Власине 55 на територији Власотинца и Црне траве.

Узводно, на подручју Црне Траве ради осам мини-хидроелектрана где већ размишљају попут Власотинчана.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала