Нико никада као Никола Јокић

© AFP 2023 / MIKE EHRMANNНикола Јокић на линији слободних бацања
Никола Јокић на линији слободних бацања - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Пратите нас
Никола Јокић, кошаркаш Денвер Нагетса, у ноћи између недеље и понедељка исписао је историју НБА поставши центар са највише утакмица са десет или више асистенција.

Центар репрезентације Србије остварио је чак 16 асистенција у победи Денвера над Орландом, чиме је уписао 81. утакмицу са десет или више успешних додавања на једном сусрету.

Рекорд је претходно држао легендарни центар Вилт Чемберлен са 80 таквих утакмица, а од петог априла 2021. рекордер је рођени Сомборац и наредних сезона само ће поправљати сопствени рекорд.

Јокић је центар каквог НБА лига није видела никада, што потврђује и податак од чак 80+ утакмица са 10 или више асистенција на утакмици.

У прошлости су неки кошаркаши, попут Лерија Бирда, измислили позицију „поинт форвард“, односно крилни кошаркаш који игра као плејмејкер.

Појавом Јокића у кошаркашки речник убачен је и израз „поинт центар“ – центар са плејмејкерским способностима.

Утицај српског репрезентативца на светску кошарку је немерљив, све више тимова игра са центрима као организаторима игре, те ће Јокић, једном када заврши каријеру, отићи као играч који је имао велики допринос за развитак кошарке.

​► Јокић фрустриран ударио противника, судија га се уплашио /видео/

Јокић дириговао нападом екипе – Денвер је незаустављив! /видео/

Рођена на Кипру, славу стиче у Америци, али бира Србију: „Нисам се двоумила, знала сам свој циљ“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала