Светска енергетска сцена – САД покушавају и даље да диригују /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Чланице ОПЕК+ договориле су се да повећају производњу нафте у мају, јуну и јулу 2021. године. Иако званично нису приступиле проширеном саставу алијансе ОПЕК, САД су учествовале и у овом договору – Џенифер Гранхолм, нова америчка секретарка за енергетику, разговарала је телефоном са саудијским министром енергетике принцом Абдулазизом бин Салманом.

Повећање производње, као и поскупљење „црног злата” одговара свим нафташким земљама – не само САД и Саудијској Арабији већ и Русији.

А руско енергетско учешће у светској трговини је оно што највише смета САД, које и даље покушавају да диригују светском енергетском сценом.

Америка, једноставно, на све начине покушава да заштити своје интересе – и политичке и енергетске. Ово друго посебно се види по томе што су Сједињене Америчке Државе, без обзира на потешкоће изазване ковидом и двосмислене енергетске геополитике према Русији, према резултатима из 2020. године, поново повећале увоз руске нафте и нафтних деривата до рекордног нивоа од 2011. године, наводи се у документацији Управе за енергетске информације америчког Министарства енергетике.

Политика САД по питању руског гаса и даље је агресивна. Види се то по томе што око локације на којој се постављају цеви за „Северни ток 2“ плове војни бродови, надлећу је авиони а појавила се чак и једна подморница. А по питању завршетка овог гасовода огласио се и НАТО.

Истовремено, на Балкану, где од ове године тече руски гас кроз цеви „Турског тока“, САД су направиле праву кампању због тога што ће Босна и Херцеговина убудуће руски гас уместо преко Украјине и Мађарске добијати преко Турске и Бугарске. Србија је у сваком случају земља преко које се у БиХ испоручује гас. Оно што би озбиљне политичаре свакако требало да  забрине, или насмеје, јесте зашто се америчка администрација бави тиме како ће гас стизати у БиХ преко Турске а не Украјине. Уз то, БиХ троши симболичне количине овог енергента.
Али, треба имати у виду да и поред свих тих америчких санкција, претњи и душебрижничких препорука руски „Гаспром“ повећава испоруку своје робе Европи – у првом кварталу ове године за више од 30 одсто.

Дакле, енергетске игре се настављају. А о томе шта сада (када је пандемија „зачинила” светску економију, чини се много више него све декларације о смањењу употребе фосилних горива због спречавања климатских промена) све то значи за петролејски бизнис и, не само главне актере, већ и овако мале потрошаче, попут БиХ, па и Србије – у данашњој „Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са енергетичаром Милошем Здравковићем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала