СЗО: Човек може да зарази животиње вирусом корона

© Sputnik / Варвара Гертье / Уђи у базу фотографијаВетеринари током прегледа пса
Ветеринари током прегледа пса - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Пратите нас
Светска здравствена организација потврдила је да људи могу вирусом ковида да заразе псе, домаће мачке, визоне, лавове, тигрове, а СЗО проучава утицај вируса на друге животињске врсте, изјавила је представница те организације у Русији Мелита Вујновић за Спутњик.
„Вирус ковида 19 се шири углавном преношењем са човека на човека, али постоје докази о преношењу са човека на животињу, јер је то зоонотски вирус. Прелазни домаћин још увек није идентификован“, рекла је она.

„Неке животиње – визони, пси, домаће мачке, лавови, тигрови и ракунолики пси – које су биле у контакту са зараженим људима имале су позитиван тест на ковид 19. У току је процес проучавања утицаја вируса на друге животињске врсте“, објаснила је Вујновићева.

Према њеним речима, „важно је да се схвати које су животињске врсте најосетљивије на вирус како би се пронашле друге потенцијалне животиње-резервоари и избегле будуће епидемије“.

Ограничити контакт са љубимцима

Представница СЗО је додала да ова организација препоручује оболелима од ковида 19 да ограниче контакте са својим љубимцима због могућности преношења вируса са човека на животињу.

Војни пас - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Русија ће вакцинисати и војне псе уочи Параде победе
„Тренутно се препоручује да људи са ковидом 19 и људи из ризичних група ограниче контакт са кућним љубимцима и другим животињама. С обзиром да се вируси крећу између популација људи и животиња, могу се јавити генетске модификације вируса и ове промене могу потенцијално имати последице на оболевање људи“, објаснила је Вујновићева.

Према њеним речима, „СЗО позива да се пажљиво прате све промене вируса и спречи сваки пренос вируса са животиња на људе и могуће промене“.

Русија је раније регистровала прву вакцину против ковида 19 за животиње. Вакцину „Карнивак-Ков“ развили су научници Федералног центра за здравље животиња. Тренутно се период постоијања имунитета након вакцинације процењује на шест месеци. Масовна производња вакцине може започети у априлу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала