Творац руске вакцине открива: Да ли „Спутњик Ве“ мења људски ген

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаДиректор Научног истраживачког центра за микробиологију и епидеомиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург
Директор Научног истраживачког центра за микробиологију и епидеомиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Пратите нас
Директор Центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург је у интервјуу Спутњику открио како је регистрована прва вакцина на свету против вируса корона, како се после вакцинације „Спутњиком Ве“ (Sputnik V) може поново заразити, зашто ЕУ не жури да пусти руску вакцину на своје тржиште и који је најсмешнији мит о вакцини.

Када се „Спутњик Ве“ (Sputnik V) појавио било је много различитих митова. Испричајте нам најсмешнији који сте запамтили.

- Ух, много је разних глупости, знате, људско памћење је тако уређено да се сећамо само добрих ствари, па ми је тешко одмах да вам одговорим. Веома нас је забавила информација да су руски хакери Института „Гамалеја“ украли рецепт за израду лека од 'АстраЗенеке'. После неког времена Кирил Дмитријев је рекао у шали на свом Твитеру, када су се појавили резултати 'АстраЗенеке' да је њихова вакцина 65 или 70 процената ефикасна, да ако нас криве да смо украли рецепт, онда морамо да се 'одужимо' и спремни смо да предложимо другу компоненту наше вакцине како бисмо повећали ефикасност њихове. И на свеопште изненађење, 'Астра Зенека' је прихватила понуду. Као што се сећате, после извесног времена, у присуству нашег председника, потписан је меморандум о сарадњи са руководством 'АстраЗенеке'. То је цела прича, започела је, рекао бих, шаљиво, а завршила се озбиљним заједничким радом.

Да ли вакцина може да утиче на козметичке процедуре? На пример, жене које су убризгавале ботокс или су увећавале груди, да ли се код њих могу појавити негативни утицаји вакцине?

- Никада није пронађена никаква међусобна веза између тога и било које вакцине, па ни ове. Нема чак ни теоретских предуслова.

Да ли вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) може да утиче на људски ген?

- Одговор је недвосмислен: не може. На геном човека може да утиче оно што може да се интегрише у људски геном или да на неки начин утиче на структуру ДНК. А ДНК структура нуклеинске киселине је добро позната. Јасно је на који начин се на њу може утицати.

Ако се препарат у људском организму не размножава, онда  он никако не може да се интегрише и да ступа у реакцију с нашом нуклеинском киселином. Тако да 'Спутњик Ве' (Sputnik V) никако не може да утиче ни на нуклеинску киселину, ни на наслеђивање, нити на било које друге ствари повезане са променом нашег наследног материјала.

Вакцина против ковида Спутњик Ве Института Гамалеја - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Творац руске вакцине: ЕУ нас не пушта на своје тржиште јер се плаши конкуренције

Како лечити ковид ако се човек и после вакцинације разболи?

- У којим случајевима, након вакцинације, особа може да се разболи: ако нису прошле три недеље након прве вакцинације или три недеље после друге вакцинације. По правилу, ако се после друге вакцинације особа разболи у року од три недеље, када имунитет још није у потпуности формиран, тада се, као што је искуство показало, разболи у благом облику. Ако се после прве вакцинације разболи трећег, четвртог или петог дана, онда може да има тежи облик. Зато је потребно примењивати читав спектар заштитних мера, које се обично примењују после прве вакцинације и током наредне три недеље после примене друге компоненте.

Ако је прошло три недеље после прве вакцинације, тада је 100-процентна гаранција да човек неће тешко оболети, чак можда неће имати ни средњи облик. Може бити инфициран са вероватноћом до осам процената. Да, осам од сто могу бити инфицирани, али ту инфекцију ће фактички преболети на ногама.

Једино што бих посаветовао људима који су инфицирани јесте да воде рачуна да не заразе своје ближње који се нису вакцинисали. Зато је потребно да сви поштују заштитне мере.

Представници Европске агенције за лекове долазе 10. априла у Москву. Да ли су сви у Институту „Гамалеја“ спремни за њихов долазак? Да ли сте отворени за сарадњу?

- Ми смо увек спремни и отворени за сарадњу. Припремљен је пакет докумената, који ће бити интересантан експертима. Присуствоваће наши стручњаци, који су радили на припреми докумената и који ће бити спремни да одговоре на сва питања експерата. Штавише, овај посао је одавно започет. Већ смо више пута комуницирали с експертима из других земаља у видео конференцијама и одговарали на њихова питања. И питања су сасвим нормална, потпуно пословна. Надам се да ће се ова комуникација наставити на највишем нивоу. Како нам је свима познато, поред научне компоненте, сви ови моменти се преклапају са политичким и економским, повезаним са промоцијом свих ових лекова на разна тржишта, укључујући и европско тржиште, које је као што знамо врло богато. Зато, какве нас тешкоће тамо очекују, не нас, већ 'Спутњик Ве' (Sputnik V), није тешко предвидети. Што се тиче науке, гарантујемо да је све у најбољем реду.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Захарова поручила ЕУ: Престаните да прикривате своју неспособност лажима о руским вакцинама

Ви од колега из иностранства добијате повратне информације. Шта они мисле о „Спутњику Ве“ (Sputnik V)?

- Знате, нисам чуо ни једну лошу реч, само похвале.

Када се могу очекивати сличне пандемије?

- Тешко је нагађати шта се све може догодити у природи. Једино што могу да кажем јесте да се цео свет, па и наша земља, припремао не за пандемију ковида, већ грипа А, птичјег грипа, јер грип изворно циркулише међу птицама. Он је фактички смртоносан. Многи сојеви грипа су 90-100 процената смртоносни. У случају да такав сој почне да се преноси, а за то је потребно врло мало, од особе до особе са истом ефикасношћу са којом се преноси са птице на птицу, онда будући да иима исти пут преноса ваздухом као што се преноси ковид, могу настати тешке последице са великом смртношћу. Али пандемију није изазвао грип, већ ковид. Смртност је мања, али са већом подмуклошћу. Јер док грип ако се појави другог или трећег дана пошто је човек инфициран може да се почне да се лечи, у случају заразе ковидом почиње да се појављује друге, треће или чак четврте недеље. Инфицирана особа за то време шири инфекцију. Тако да је тешко предвидети које ћемо следеће изненађење имати.

Чиме се тренутно још бави Центар „Гамалеја“ осим вирусом корона?

- Бави се разним проблемима. Независно од вируса корона, ту је проблем туберкулозе и ту је Институт 'Гамалеја' основни произвођач вакцине БСЖ против туберкулозе, али њу је потребно и модернизовати и учинити ефикаснијом. Она не штити од заразе туберкулозом, већ од тешких облика туберкулозе. Тренутно вакцина пролази други и трећи стадијум клиничких испитивања.

Постоји основ да ћемо по завршетку треће фазе клиничких испитивања, иако је ово врло обимна студија и која захтева укључивање великог броја испитаника, на располагању имати врло савршен лек који ће даље смањити учесталост туберкулозе не само у нашој земљи, већ и у другим земљама, у којима је проблем туберкулозе, а таквих је много на свету,  заправо један од главних узрока смрти становништва.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала