Влада Украјине против поништења споразума о руској бази на Криму

© Sputnik / Григорий Василенко / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Украјине
Зграда Министарства спољних послова Украјине - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Украјине успротивило се предлогу Врховне раде да се раскину Харковски споразуми са Русијом о стационирању Црноморске флоте на Криму.

Како је изјавио порталу „ЛБ.уа“ прес секретар министарства Олег Николенко, ови споразуми детаљно регулишу услове присуства руских бродова на Криму и указују на неприхватљивост кршења суверенитета и законодавства Украјине.

„Кршење одредби споразума пружа нам додатне аргументе о могућем разматрању, на међународним судовима, питања због којих би Русија одговарала и компензовала губитке због окупације Крима“, навео је он.
Служба безбедности Украјине - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Украјина покренула кривични поступак због потписивања Харковских споразума са Русијом

Министарство спољних послова се још 2014. године залагало за очување Харковских споразума и за седам година конфликта се ништа није променило, додао је Николенко.

Раније је Савет за националну безбедност и одбрану (СНБО) наложио Служби безбедности Украјине да провери околности ратификације Харковских споразума. Према речима секретара СНБО-а Алексеја Данилова, против посланика који су гласали по овом питању могу се покренути кривични поступци по члану „велеидаја“.

Касније су два представника партије „Слуга народа“ поднели Врховној ради закон о отказивању споразума. У Државном бироу за истраге Украјине су рекли да је бивши бившег премијера Миколу Азаров обавештен о сумњи за велеиздају због потписивања Харковских споразума, али он то негира.

Председници Русије и Украјине су 2010. године потписали Харковске споразуме о продужењу закупа база за бродове Црноморске флоте на Криму на 25 година од 2017. године. Након повратка Крима 2014. године у састав Русије, руска страна најавила је раскид сва четири споразума.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала