Зеленски и Џонсон разговарали о војној активности Русије на граници са Украјином

© AFP 2023 / AARON CHOWNПредседник Украјине Владимир Зеленски и премијер Велике Британије Борис Џонсон на састанаку у Лондону
Председник Украјине Владимир Зеленски и премијер Велике Британије Борис Џонсон на састанаку у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2021
Пратите нас
Британски премијер Борис Џонсон и председник Украјине Владимир Зеленски разговарали су телефоном о „дестабилизујућој војној активности“ Русије на граници са Украјином, написао је Џонсон на свом налогу на Твитеру.

„Разговарао сам вечерас са председником Зеленским у вези са нашом забринутошћу због дестабилишуће руске војне активности на граници са Украјином. Потврдио сам континуирану подршку Велике Британије суверенитету и територијалном интегритету Украјине“, наводи се у Џонсоновој објави.

​Прес служба кабинета Зеленског такође је саопштила да су украјински председник и британски премијер разговарали о ситуацији у Донбасу.

„Председник Украјине Владимир Зеленски је, боравећи у званичној посети држави Катар, одржао телефонски разговор са британским премијером Борисом Џонсоном. Шеф државе обавестио је британског шефа владе о погоршању ситуације у Донбасу, повећавању руског војног контингента у близини руско-украјинске границе и покушајима Русије да поремети спровођење Минских споразума“, наводи се у саопштењу.

Зеленски је касније на свом Твитеру објавио да је у разговору са Џонсоном рекао је да „поступци Русије представљају озбиљан изазов за безбедност Украјине, држава-чланица НАТО-а и целе Европе“ и захвалио британском премијеру „на континуираној подршци.

​Последњих дана званичници Сједињених Америчких Држава и европских земаља више пута су изразили забринутост због ситуације у Донбасу и извештајима о премештању руске војске у близини границе са Украјином.

С тим у вези портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да руска војска не представља претњу ниједној земљи на свету, а њене јединице се крећу преко територије своје земље у оним областима где је то потребно војсци.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала