„Белорусија под утицајем Русије“: Украјина одбила да преговоре о Донбасу води у Минску

© Flickr / dr_trМинск, Белорусија
Минск, Белорусија - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите нас
Кијев неће слати чланове своје делегације у Трилатералној контакт-групи о Донбасу у Минск, саопштио је министар за питања привремено окупираних територија Украјине Алексеј Резников.
„Саопштили смо да нећемо учествовати у заседању контакт-групе уколико се одједном укине карантин и буде предложено да се консултације, као и раније, наставе у Минску. Објаснили смо да украјинска делегација неће слати своје чланове делегације у Минск. Ипак ће морати да потраже другу земљу, други град“, рекао је Резников на телевизији „ICTV“.

Међутим, разлог нису протести у Минску, него, како је рекао, чињеница да је „Белорусија данас под утицајем Русије“ и Украјина „нема поверења у ту земљу“.

Шеф делегације Кијева у Трилатералној контакт-групи за Донбас и први председник Украјине Леонид Кравчук претходно је изјавио да не искључује могућност преноса платформе за преговоре из Белорусије у Шведску, уколико пропадне прилика за вођење дијалога у Минску због протеста.

Истовремено, опуномоћеник самопроглашене Доњецке народне републике у контакт-групи за решавање сукоба у региону, министарка спољних послова ДНР Наталија Никонорова изјавила је да постоји прилично велика вероватноћа да се обнове активна војна дејства у Донбасу.

„Тешко је дати прогнозе. Вероватноћа за обнављање активних ратних дејстава је прилично висока. Судећи по јавим изјавама и поступцима које предузима Украјина, вероватноћа да се то догоди већа је него прошле године“, прецизирала је Никонорова.

Званичници ДНР су саопштавали да се повећавају напади украјинских снага. Шеф републике Денис Пушилин не искључује могућност офанзиве Кијева на Донбас.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптижују за погоршање ситуације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала