Сведочења у 20 минута: Како је изгледало буђење под бомбама шестог априла 1941. године /видео/

© AP PhotoБомбардовање Београда 6. априла 1941.
Бомбардовање Београда 6. априла 1941. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите нас
„Буђење под бомбама“ је прича о шестом априлу 1941. године, дану у којем су бомбе огласиле почетак Другог светског рата у Југославији, прича о великој победи над фашизмом која се рађала из шестоаприлских рушевина. 

„Не знам да ли су ме пробудиле бомбе или сирене, био сам још у кревету када ме је мајка узела у наручје и повела у подрум“, сећа се композитор Рајко Максимовић недељног шестоаприлског јутра 1941. године. Тога дана Војислав Бубиша Симић, тада младић од седамнаест година први пут је угледао трамвајске шине изврнуте на горе и мртве коње на улицама. Андреј Тарасјев, угледни филолог и сада чује мајку која улазећи са терасе каже оцу: „Витја, Немци бомбардују“.

Ово су само нека од сећања сведока страшног догађаја бомбардовања Београда пре осам деценија, када су Немци без објаве рата и без милости с неба напали престоницу Краљевине Југославије.

Иако је Београд само неколико дана раније био проглашен отвореним градом, Немачка флота, по Хитлеровом наређењу, обрушила се на Београд са жељом да избрише трагове вековног историјског трајања целог једног народа. 

Поред војних објеката, страдале су зграде владе, министарстава, болнице, цркве, а до темеља је уништена Народна библиотека Србије на Косанчићевом венцу. 

„Буђење под бомбама“ је сведичанство  о шестоаприлском бомбардовању и херојима који су омогућили Београду да се поново уздигне из пепела.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала