ММФ повећао прогнозу раста светског БДП-а на шест одсто

CC0 / пиксабеј / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите нас
Међународни монетарни фонд (ММФ) подигао је процену раста глобалне економије за 2021. годину на 6,0 одсто у односу на јануарску прогнозу од 5,5 процената, саопштила је Гита Гопинат, главни економиста ММФ-а, на данашњој конференцији за новинаре.

Представљајући ново, априлско издање ММФ-а "Глобални економски изгледи 2021", Гопинатова је у онлајн обраћању навела да је повећање прогнозе раста глобалног бруто домаћег производа (БДП) засновано на невиђеној фискалној подршци влада домаћим привреда у оквиру одговора на корона пандемију, пренео је Танјуг.

У том контексту је посебно апострофирала огроман, недавно усвојени пакет економских стимулуса САД од 1,9 билиона долара.

Додала је да је на побољшање изгледа светског БДП-а утицало и убрзање опоравка америчке привреде, којој ММФ сада предвиђа раст за 2021. од чак 6,4 процента, најбржи од почетка осамдесетих година прошлог века.

Гопинатова је рекла да се са окончањем мораторијума на отплату кредита очекује нагли скок неликвидности предузећа широм света, као и да ће се привреде суочити са тешкоћама када владе престану са пружањем финансијске помоћи.

Према новој процени Фонда, светска економија је пала прошле године за 3,3 одсто, што је мање од првобитно пројектованог пада у јануару од 3,5 процената.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала