Пентагон поново позвао Русију на деескалацију у односима са Украјином

© AP Photo / Susan WalshПортпарол Пентагона Џон Кирби
Портпарол Пентагона Џон Кирби - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите нас
Вашингтон позива Москву да ублажи тензије са Кијевом и поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
„Сједињене Америчке Државе позивају Русију да поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да не провоцира и не појачава тензије“, рекао је портпарол Пентагона, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

У саопштењу се напомиње да, према Кирбијевим речима, Сједињене Америчке Државе настављају да прате ситуацију на истоку Украјине. Он је додао да је Вашингтон такође пружио Кијеву „несмртоносне и смртоносне“ врсте оружја како би украјински народ могао „боље да се брани“.

„Настављамо да позивамо на прекид ватре, на шта позивају и Мински споразуми, као и на смањење напетости и ублажавање ситуације“, истакао је Кирби.

Војници Оружаних снага Украјине током заједничких војних вежби са земљама НАТО-а у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
НАТО обећао помоћ Украјини у развијању оружаних снага

У понедељак је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс изјавио да је Вашингтон затражио објашњење од Москве у вези са ескалацијом „руске агресије“ и премештањем руских трупа у близини граница Украјине.  

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је на захтев Вашингтона одговорио да су америчкој страни објашњења дата прошле недеље.  

Подсетимо, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава војну безбедност Украјине. 

С тим у вези, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД упознате са тврдњама представника украјинске војске и да разговарају о томе са НАТО савезницима. Како је рекао, Вашинтон је контактирао Русију због оптужби Кијева.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је да премештање руске војске на територији Русије не би требало да брине друге државе, јер их ни на који начин не угрожава.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала