Индонежани већ годинама узгајају ову врсту банана, али су оне мало познате ван те државе и Хаваја, где се такође узгајају. Има их и у Аустралији, на Фиџију и Централној Америци.
Њихова боја није једина необична карактеристика. Укус им је јачи него код обичних банана, а подсећа на ванилу, па се често користи за прављење природног сладоледа.
View this post on Instagram
Због тога је на Хавајима и зову сладолед банана, пише Спутњик Мундо.
Боја ове банане се мења од плаве, преко плаво-зелене, до бледо жуте, када је потпуно зрела.
Изненађујуће је да ова банана није распрострањенија, јер је веома отпорна и може да успева на температурама од нула до 44 степена, иако су јој идеални услови тропски, око 40 степени. Потребно је да има пуно воде, а од семена до одрасле биљке прође тек око девет месеци. Мане су јој да тражи пуно простора, јер има веома дуг и јак корен.
Прочитајте још:
- Нова воћка на Криму: Ни диња, ни ананас, а није ни банана /фото/
- У срцу Шумадије родиле банане
- Све више узгајивача тропског воћа у Србији: Банане и киви расту у Чачку