Уместо голова на вечитом дербију – на Београд су падале Хитлерове бомбе /видео/

© Фото : Спутњику уступио Небојша ЈаковљевићФудбалери Југославије и БСК
Фудбалери Југославије и БСК  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите нас
Револуција, промена власти, општи хаос у народу, надолазећи рат – ништа није могло да спречи љубитеље фудбала да се уочи 6. априла 1941. године понадају да ће тога дана бити одиграни заказани фудбалски мечеви. Хитлерова „Директива 25“ је заједно са бројним знаменитостима срушила и све спортске планове.

Уместо што су тога дана пребројавали своје мртве, тражили остатке личне имовине у разрушеним објектима, бежали у скровишта, бринули о будућности, грађани Србије, али и целе Југославије, требало је да дочекају последњег учесника државног првенства.

За 6. април био је заказан дуел београдског СК Јединства и екипе Бата из Борова, у трци за позицију која води на завршно такмичење, а требало је да наступе и играчи БАСК и Грађанског из Скопља, напоменуо је напоменуо је за Спутњик спорт Небојша Јаковљевић, аутор капиталног дела „Фудбалска такмичења Јужних Словена 1873-1941”.

Тих дана, у првом колу државног првенства требало је да се одигра и вечити дерби, највећи тадашњи између Југославије и БСК, екипa које су стекле култни статус, али су после Другог светског рата престале да постоје.

Распоред утакмица указује и на то да је требало да се састану још и трећи тим из српске лиге са Грађанским, четврти са Конкордијом, те Хајдук и Љубљана.

Због прекида су Грађански и Конкордија заказали своју пријатељску утакмицу, али ни она није одржана.  

​Сигуран учесник у те две недодељене позиције била је Војводина, док је за упражњену позицију требало да се боре већ поменути ривали – Јединство и Бата.

Јаковљевић наводи да је екипа Бате била велики фаворит, тај клуб је, према његовим речима, поседовао и клупски авион за превоз фудбалера, али нажалост никада није успео да се одмери са најбољим југословенским екипама. 

Зашто тако?

Фудбал је у Краљевини Југославији, уз то државно такмичење које никада није одиграно, био подељен на регионална такмичења, односно на три лиге, према подручјима три конститутивна народа Краљевине.

Поред хрватског такмичења и словеначке лиге, постојала је и Српска лига од десет клубова.

За разлику од Срба, Хрвати и Словенци су своје лиге завршили раније, Хрвати 19. марта 1941. године, а Словенци још у децембру 1940.

Шта се дешавало у Србији?

Српски фудбал су у тим годинама „држали“ Југославија и БСК, али српска лига није била завршена јер је требало да се одигра дуел Јединства и екипе Бата, после кога би могао бити проглашен првак.

То се није догодило, уместо у копачке фудбалери су ушли у војничке чизме, бар они који су имали среће да не буду заробљени, попут Ђорђа Вујадиновића, стрелца једног од два гола у утакмици Југославије и Немачке годину дана раније.

​Заробљен је био и легендарни Благоје Моша Марјановић, тада играч Чукаричког, а све оно што се у фудбалу требало догодити 6. априла 1941. године – није се догодило. Али, фудбал се и даље играо.

„Српски фудбал се играо и током Другог светског рата, појавили су се клубови који и нису постојали раније, а најгледанији дерби Југославије и БСК одигран је је 1943. године  када је на стадиону БСК било око 15.000 људи, а улазница је била скупља од многих животних намирница“, навео је Јаковљевић.

Исход свега је познат, клубови носиоци, осим Војводине, нису више постојали, а примат су преузели Црвена звезда и Партизан, основани од стране комунистичког режима 1945. године.   

Како је изгледао 6. април 1941. године погледајте у документарном филму Спутњика:

► „Марадона игра лепо за око, знаш, али Роси је ту решавао утакмице“

► Центар Београда је постао „ратна зона“ – због навијача /видео/

► „Нико тада није знао за Хрватску, Туђман је био у праву“ /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала