Зеленски: Једини пут за окончање сукоба у Донбасу - ступање Украјине у НАТО

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски разговарао је са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о ескалацији ситуације у Донбасу, нагласивши да је Северноатланска Алијанса – једини пут за окончање сукоба у Донбасу.

„Желимо да реформишемо нашу војску и одбрамбени сектор, али се само реформама Русија не може зауставити. НАТО је једини начин да се оконча рат у Донбасу. Чланство ће бити прави сигнал за Русију“, цитира Зеленског канцеларија председника.

Како се наглашава, Зеленски и Столтенберг су разговарали о погоршању безбедностне ситуације у Донбасу и повећању броја кршења примирја. Он је информисао Столтенберга да Русија, наводно, гомила трупе на граници са Украјином и повећања њихову спремност за офанзиву.

Зеленски је позвао НАТО да више пажње посвети питањима безбедности у Црном мору и појача војно присуство у црноморском региону.

„Стално присуство треба да буде снажан фактор обуздавања Русије која наставља милитаризацију региона великих размера и омета трговачку пловидбу“, рекао је он.

Међутим, како је данас саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, ступање Украјине у НАТО би само погоршало ситуацију на југоистоку земље.

„Јако сумњамо да ће то помоћи Украјини да реши своје унутрашње проблеме. По нашем мишљењу, то ће само погоршати ситуацију. Јер, говорећи о чланству у НАТО, ни на који начин не треба игнорисати мишљење људи“, рекао је Песков.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала