Дођите, борите се, нећемо вам се предати! Емотивно сећање Золтана Данија на бомбардовање /Видео/

© SputnikЗолтан Дани
Золтан Дани - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
У неверици сам гледао шта се догађа, али нисам се уопште колебао. Па шта, нека ме угасе, нека ме разапну, обесе, нека ме упуцају и растргну. Нека постанем прах и пепео. У себи сам размишљао: не дам вам ништа, све је то наше! Дођите, борите се! Нећемо вам се предати.

Овако је пуковник Золтан Дани, човек који је командовао јединицом која је оборила амерички СТЕЛТ бомбардер изнад Србије током НАТО агресије 1999. године, описао битку коју је водио, на видео конференцији „Кораком предака, кораком победе“ у организацији „Бесмртног пука“.

„Биће моја кошуља крвава, али биће и ваша. Макар ћемо вам једно око избити или оставити ружан белег на вашем огромном, моћном телу да вас сећа на ваша злодела“, испричао је Дани.

Када смо оборили Ф-117, каже пуковник, ништа нам више није било тешко. Пре тога смо имали проблем са одзивом резервног састава, а након обарања „невидљивог“ бомбардера, тај одзив је био невероватно велики. Јављали су се и добровољци који нису ни позвани.

„То је та снага, када се покаже да у нама постоји људско биће које цени врлине које смо учили од предака. Нажалост, ни данас не знамо тачан број страдалих, али две трећине њих су цивили. То је наш бесмртни пук“, рекао је  Дани.

Према његовим речима, између агресора из Другог светског рата и агресора из 1999. нема разлике.

„Они су одвратни, лицемерни, дволични, себични, цинични, подмукли, бахати. Немилосрдни су и злобни. Немају пријатеље, имају само интересе и уопште их није брига што ће недужни народ да страда. Позиција силе даје им предност у почетку, али, у ствари, они су кукавице“, објашњава он.

Како другачије објаснити да је било потребно да 19 земаља НАТО требало да нападне једну малу земљу, пита се Дани:

„Никада никога нисмо напали, само смо се бранили и чували своје. И зар смо због тога криви, јер бранимо своје и волимо слободу? Зар смо криви јер патриотизам још увек постоји у нама?“.

Дани је истакао како је агресор, приказујући Србију и Југославију као злочиначку земљу у којој живе злочинци и криминалци изврнуо улоге – злочинци и криминалци налазили су се на страни агресора. Једна од најлицемернијих констатација Запада у то време, према Данијевим речима, била је да су Срби сами криви за бомбардовање.

„Ми смо остали острво истине и правде, а око нас је био океан неистине и неправде“, рекао је Дани.

Непријатељ није завршио посао за седам дана како је планирао; није ни за 78 дана, истакао је Дани.

Пуковник Дани је, како каже, учествовао у маршу „Бесмртног пука“ 2019. у Москви.

„Морамо да негујемо „Бесмртни пук“ јер на тај начин показујемо да смо људи“, закључио је он.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала