ЕМА ће проверавати поштовање етичких норми приликом испитивања „Спутњика Ве“

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Европски регулатор следеће седмице започиње проверу поштовања етичких и научних стандарда током испитивања руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), саопштава лист „Фајненшел тајмс“.

Како се наводи, Европска агенција за лекове (ЕМА) намерава да започне проверу стандарда за спровођење клиничких испитивања приликом тестирања руске вакцине наводно у светлу саопштења неименованих извора, „упознатих са процесом одобрења ЕМА“ о бојазни да се испитивања вакцине у Русији нису спроводила уз поштовање етичких норми.

Шеф Руског фонда за директне инвестиције (РФПИ) Кирил Дмитријев у изјави за „Фајненшел тајсм“ демантовао је вест агенције Ројтерс из децембра прошле године о томе да су поједини војници и државни службеници били приморани да учествују у испитивањима руске вакцине.

„Није било никаквог притиска, и 'Спутњик Ве' (Sputnik V) испуњава све стандарде у клиничкој пракси“, рекао је Дмитријев.

Према његовим речима, почетак инспекције ЕМА планиран је за следећу седмицу.

„Нисмо упознати ни са каквим забринутостима ЕМА у вези са Добром клиничком праксом и цурење информација о таквим страховањима је конкретан пример како људи покушавају да поткопају процес одобравања ЕМА који би требало да буде непристрасан и недискриминаторан“, рекао је Дмитријев.

Шеф одељења за стратегију вакцинације ЕМА Марко Кавалери крајем марта је изјавио да ће агенција у априлу послати у Русију групу стручњака како би проверили клиничка испитивања и производњу руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала