И од молера фискални рачун: Стижу нова правила у Србији

© Sputnik / Рајко МартиновићФискални рачун
Фискални рачун - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Нови Закон о фискализацији, чији је почетак примене од 1. јануара 2022. године заснива се на онлајн режиму који омогућава достављање података о издатим фискалним рачунима Пореској управи у реалном времену у тренутку промета на мало.

Фискални рачун, и то преко електронског фискалног уређаја, од 1. јануара 2022. године ће морати да издају и фризери, козметичари, разни мајстори и занатлије - молери, електричари, обућари, погребници, већина предузетника-паушалаца, али и коцкарнице, кладионице, музеји, галерије, сви који се баве спортским, забавним и рекреативним делатностима и бројне друге делатности које су тренутно ослобођене ове обавезе, наводи Блиц.

Како објашњавају у Министарству финансија, то ће осигурати да се сваки промет добара и услуга на мало, као и сваки примљени аванс за будући промет добара и услуга на мало евидентира преко електронског фискалног уређаја. На овај начин, истичу, створени су услови за сузбијање сиве економије, ефикаснију контролу од Пореске управе и бољу наплату пореза. Све наведено подразумева и сужавање круга лица која су ослобођена обавезе евидентирања промета на мало преко фискалних каса.

„Према важећем Закону о фискалним касама који се примењује до краја 2021. године (важећи Закон о фискализацији) лице које је уписано у одговарајући регистар и који обавља промет добара на мало, односно пружа услуге физичким лицима, дужно је да врши евидентирање сваког појединачно оствареног промета преко фискалне касе. Обавеза постоји и у случају када се услуга пружа физичком лицу, а накнаду за пружене услуге сноси правно лице, односно предузетник, и то независно од начина плаћања (готовина, чек, картица и безготовинско плаћање)“, наводе, преноси Б92.

Шта доноси нова регулатива?

Према новом Закону о фискализацији, обвезник фискализације је сваки обвезник пореза на приходе од самосталне делатности у смислу закона којим се уређује порез на доходак грађана и сваки обвезник пореза на добит правних лица у смислу закона којим се уређује порез на добит правних лица, који врши промет на мало.

Обвезник фискализације је у обавези да евидентира сваки појединачно остварени промет на мало и то независно од начина плаћања (готовином, инстант трансфером одобрења, чеком, платном картицом, на други безготовински начин и сл.), укључујући и примљене авансе за будући промет на мало, преко електронског фискалног уређаја.

„На тај начин новим Законом, на другачији начин дефинисан је обвезник фискализације чиме се проширује обухват фискализације на све обвезнике пореза на приходе од самосталне делатности и све обвезнике пореза на добит правних лица, који врше промет на мало, с тим да су Уредбом о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја, која је објављена у 'Службеном гласнику РС', број 32/21 од 2. априла 2021. године, а која се примењује од 1. јануара 2022. године (нова Уредба), прописана изузећа за поједине делатности од обавезе евидентирања промета на мало у посебно оправданим случајевима у којима би појединим делатностима услед својих специфичности, као и због техничких и функционалних карактеристика електронских фискалних уређаја, било отежано пословање коришћењем истих“, прецизирају у Министарству.

Критеријуми за ослобађање од обавезе

Они подсећају да се тренутно, према важећим Законом о фискалним касама, обавеза евидентирања сваког појединачно оствареног промета на мало преко фискалне касе не односи на пољопривредног произвођача који на пијачним тезгама и сличним објектима продаје пољопривредне производе, укључујући и предузетника који плаћа порез на приходе од самосталне делатности на паушално утврђени приход који се бави производном делатношћу, а у оквиру производне делатности продаје сопствене производе, односно пружа услуге физичким лицима, као и на банкарске организације, осигуравајуће организације, ПТТ и јавна предузећа која накнаду за продата добра, односно пружене услуге физичким лицима наплаћују испостављањем рачуна о обрачуну потрошње преко мерних инструмената (грејање, гас, телефон, електрична енергија, вода и др.).

„Када се ради о ослобођењу од обавезе евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја, критеријуми за ослобођење према новој Уредби су другачији, имајући у виду ново законско решење које дефинише обвезника фискализације, а самим тим и лица која су ослобођена од наведене обавезе. Наиме, нова Уредба, за разлику од сада важећег Закона и Уредбе, не прави разлику између обвезника који паушално плаћају порез на приход од самосталне делатности и осталих предузетника који плаћају порез према оствареном приходу од самосталне делатности у смислу закона којим се уређује порез на доходак грађана, уколико обављају исту делатност“, напомињу из Министарства финансија.

С тим у вези, поједине делатности (независно од начина плаћања пореза), као и паушално опорезовани предузетници који обављају дефинисане делатности, који су у складу са сада важећом Уредбом о одређивању делатности код чијег обављања не постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе, ослобођени обавезе евидентирања промета преко фискалне касе, даном почетка примене нове Уредбе, односно од 1. јануара 2022. године, имаће обавезу евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја уколико за делатност коју обављају није предвиђено ослобађање од ове обавезе.

Ко је ослобођен обавезе?

Осим тога, новом Уредбом је предвиђено да не постоји обавеза евидентирања промета на мало и примљених аванса за промет на мало преко електронског фискалног уређаја, у случају:

  1. Продаје сопствених пољопривредних производа на пијачним тезгама и сличним објектима и другим местима у складу са посебним прописима којима се уређују мале количине примарних производа животињског порекла, односно хране биљног порекла које служе за снабдевање потрошача, као и другим местима у складу са законом којим се уређује трговина од стране физичког лица – обвезника фискализације који је обвезник пореза на приходе од самосталне делатности у смислу закона којим се уређује порез на доходак грађана, а које није предузетник – обвезник фискализације;
  2. Када обвезници фискализације накнаду за продата добра, односно пружене услуге физичким лицима наплаћују испостављањем рачуна о обрачуну потрошње преко мерних инструмената (грејање, гас, телефон, електрична енергија, вода и др.).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала